Älvstaden – från tufsig ankunge till attraktiv svan

Har du badat i Frihamnen? Svettats i bastun eller odlat något i Jubileumsparken? Spelat roller-derby? Då har du upplevt en del av Norra Älvstrandens förvandling från tufsig ankunge till attraktiv svan – och förvandlingen bara fortsätter.

Förvandlingen kallas Vision Älvstaden och är det största stadsutvecklingsprojektet i hela Norden. Det ska ge Göteborg 25 000 nya lägenheter, 45 000 nya arbetsplatser och flera nya mötesplatser på båda sidor om älven: Backaplan, Centralenområdet, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden.

”Vi vill skapa möten och livskvalitet”

Men den som bara ser en massa stora byggen framför sig missar helhetsbilden: Meningen med Vision Älvstaden är att läka ihop, eller hela, Göteborgs stadskärna, genom flera nya förbindelser över älven, som Hisingsbron och Göteborgs stadslinbana. Samtidigt ska göteborgarna lättare kunna ta sig ner till vattnet och närmare varandra.

– En av våra största utmaningar är att bygga bostäder, lokaler och infrastruktur på ett sätt som samtidigt skapa mötesplatser. För det är inte betong och armering som skapar värde i en stad, utan människor och möten. Vi vill skapa livskvalitet, helt enkelt, säger Johan Ekman på Älvstranden Utveckling AB, ett kommunalt bolag med uppdraget att, i samverkan med andra, se till att Vision Älvstaden blir verklighet.

När staden fyller 400 år

När Göteborg fyller 400 år 2021 kommer en del av allt detta nya att vara klart, inte minst den spektakulära skyskrapan på KarlavagnsplatsenLindholmen, Andra planer kommer att bli verklighet först 2035 eller så längt fram som 2050. Ändå är hela tanken hisnande – det är väldigt mycket som ska hända på ganska kort tid.

– Ja, 2050 kan verka avlägset, men vi har fullt upp redan nu, säger Johan Ekman på Älvstranden Utveckling AB.

På 80-talet nämndes inte Hisingen

Johan Ekman är en av de som var med redan då förvandlingen av Norra Älvstranden började i början av 90-talet. Bland det första stora som hände var jättekonserter med världsstjärnor som Madonna, Michael Jackson och U2 på Eriksberg. Kort därefter började man bygga bostäder på det gamla varvs- och industriområdet. Johan Ekman minns hur diskussionerna gick när lägenheterna skulle marknadsföras.

– Vi nämnde inte Hisingen överhuvudtaget, på grund av den där djupt rotade föreställningen om ”rätt” och ”fel” sida älven. Vi skrev bara ”Välkommen till Eriksberg!”. Vi lockade medborgarna dit med hjälp av utställningar, konserter och sportsliga event, allt för att bygga attraktivitet. Sen fick lägenheterna och området tala för sig själva. Vi behövde inte införa hyresrabatter för att locka intressenter, som man gjorde med de nya bostadsområdena i Johanneberg och Västra Frölunda på 1930-, 40-, 50- och 60-talen. Köparna och hyresgästerna lockades och sökte sig hit ändå.

Fler ska ha råd att bo centralt

Centrala Göteborg är hett eftertraktat av både företagare och bostadssökande. Men smakar det så kostar det – en lägenhet i centrum har tidigare varit en omöjlighet för den som inte har hög lön eller mycket pengar.

– Många ensamstående föräldrar och låginkomsttagare klarar kanske en hyra på 6 000 kronor i månaden. Därför kommer en del av de nya hyreslägenheter som ska byggas i Frihamnen att ha en månadshyra på mellan 5 000 och 7 000 kronor för en lägenhet på 60 kvadratmeter, säger Johan Ekman på Älvstranden Utveckling AB.

”En av våra största utmaningar är att bygga bostäder, lokaler och infrastruktur på ett sätt som samtidigt skapa mötesplatser. För det är inte betong och armering som skapar värde i en stad, utan människor och möten.”

Älvstadens delområden och projekt

Detta är en del av Älvstaden, Nordens största stadsutvecklingsprojekt. Centrala Göteborg ska växa till dubbel storlek, och genom att binda samman staden över älven skapar vi en inkluderande och grön stad som är öppen för världen.

Publicerad 2 februari 2018 (Uppdaterad 29 januari 2019)