BoStad2021-projektet i Olofshöjd har namnet Tillgången men det rör sig om två tillgångar, det är nämligen två hus som tillsammans bildar den nya delen av området.

– Det är 49 lägenheter i den ena delen och 52 i den andra. Det blir färdigt i december och inflyttningarna startar sedan i januari. Det rullar på bra. Vi hade tur med vintern och fasadmurningen blev klar i sommar, berättar projektledaren Thomas Jaxing på SGS Studentbostäder. Thomas och SGS Studentbostäders fastighetschef Magnus Bonander tar emot när byggena pågår för fullt en solig höstdag.

Hus som smälter in

Tillgången smälter väl in i området och Magnus Bonander förklarar att det kändes rätt självklart med tegel som de övriga husen har. Området är ett välbevarat exempel på 1960-talets tegelarkitektur med inslag av betong. Det ritades av Per-Rune Semrén som senare kom att starta Semrén & Månsson. De nya husens första våning har grå tvärlagd tegelsten som lierar med de äldre husens betong men ger en mer detaljerad känsla.

En titt inne i husen visar moderna studentlägenheter. Här finns gott om förvaringsutrymmen, tillgänglighetsanpassat badrum och ett riktigt kök.
– Studenter vill kunna laga mat som alla andra. Därför har vi ett riktigt kök och det är också viktigt att kunna förvara maten. Studenter gör storköp. Studentekonomin tillåter inga utsvävningar, berättar Magnus Bonander när vi tittar på det som kan sägas vara en klassisk studentetta på 27 kvadrat i modern tappning.

– Vi sätter så låga hyror som möjligt. Det är tyvärr dyrt att hyra nybyggt för studenter som ju har en begränsad inkomst men därför ska de känna att de får mycket för pengarna. Det gäller för oss att optimera i varenda led för att klara detta, fortsätter Magnus Bonander. Han tar upp vikten av att de boende trivs och känner trygghet med sitt boende, inte minst då det för många idag är det första egna hemmet.

Kompislägenheter

Men det är inte bara vanliga ettor som blir klara. Här finns även så kallade kompislägenheter som till exempel en trea på 55 kvadratmeter. Det består av varsitt sovrum och sedan delar man kök och en vardagsrumsdel.

– Här finns alla korridorens fördelar men inte nackdelar. En person har kontraktet som sedan kan välja vem som bor där, berättar Magnus. Idag är det lägenheter som gäller för nybyggnation men studentrum i korridor är fortsatt populärt, inte minst bland de internationella studenterna.

De nya husen har passats in i det existerande Olofshöjd.

Centraldammsugare

En detalj att notera är att SGS installerat en centraldammsugare med en slang på varje våning för de boende att dela på. Det har visat sig populärt i tidigare projekt och en fördel är att det bidrar till att lägenheten sköts på ett bra sätt. Populärt bland studenterna är också bredbandet för SGS studentbostäder är bredbandsleverantör.

Magnus Bonander konstaterar att det optimala för studenter är att bo nära sin skola och med Göteborgs centrala universitet och högskola vill många studenter bo centralt. Men oavsett var SGS bygger i Göteborg är kommunikationer, bra cykelvägar och en bra livsmedelsbutik i närheten viktiga faktorer.

Med bara några månader kvar av projektet är det installationer och att driftsätta allt i det ena huset som gäller. I det andra huset är det färdigmålat och kompletteringar i form av badrumsinredning och kök är på väg. Om två månader sker slutbesiktningen. I januari välkomnas 101 studenter till sina nya hem.

SGS:s nya studentbostadshus på Olofshöjd.

Publicerad 14 oktober 2021 (Uppdaterad 15 oktober 2021)