Under sommaren 2019 kommer den flygande mattan att landa på olika platser runt om i Göteborg.

Under sommaren 2019 kommer den flygande mattan att landa på olika platser runt om i Göteborg.

Din plats i staden

Din plats i staden skapar mervärde i det offentliga rummet för boende, verksamma och besökare kring byggplatserna genom att nyttja de möjligheter till kreativitet och medskapande som uppstår i en stad i förändring. Tillfälliga mötesplatser och utsmyckning i det offentliga rummet blir ett innovativt grepp för att tala om den stadsutvecklingsprocess Göteborg genomgår och resan mot den nya staden.
Göteborgs Flygande Matta

Håll utkik efter Flygande mattan när den landar på olika platser i Göteborg

Mot nya horisonter

I långt mer än tusen år har sagor om flygande mattor fört människor bortom fantasins gränser, till mystiska platser i avlägsna länder, där okända ljud, smaker och dofter förstärker upplevelsen och där oväntade möten ger nya perspektiv – allt kan hända.

Nu kommer äventyret till oss, för Göteborg har fått en egen flygande matta.

När mattan landar blir den som en tillfällig park, ett vardagsrum eller lekplats – det är vi som besöker den som fyller den med upplevelser. Så håll i dig hårt och ta en titt utanför mattkanten när du flyger in. Vad kan göra din dag bättre? Skön musik, busig lek, nya vänner eller kanske helt enkelt paus från vardagens stress?

När mattan landar blir den som en tillfällig park, ett vardagsrum eller lekplats – det är vi som besöker den som fyller den med upplevelser.

Börja hålla utkik efter den flygande mattan fram i maj. Du kan följa färden genom Göteborg på den här sidan eller på Instagram via #goteborgsflygandematta.

Här får du veta mer om på vilka ställen mattan landar och hänvisning till respektive stadsdel för att veta vad som kommer att hända där – den har plats för både spontana och organiserade aktiviteter för alla åldrar.

Bland annat kommer fantasin och den fria leken att lyftas fram på olika sätt med anknytning till August-prisade barnboken Gropen. Boken, som är skriven av Emma Adbåge, delas ut till Göteborgs förskoleklassbarn under våren som ett led i satsningen Staden där vi läser för våra barn.

PS: Göteborgs flygande matta har faktiskt varit nära en verklig flygtur i samband med ett besök på Rymdtorget (!) i Bergsjön sommaren 2018, då stormvindar gjorde att mattan började lätta på riktigt. Det var inte riktigt meningen. Det är våra sinnen som ska lyfta och det är i mötet med människor vi ska resa. Tillsammans skapar vi magi!

Vår flygande matta vill främja aktivitet, gemenskap, integration och trygghet. Den knyter ihop olika områden i Göteborg under sin färd genom staden. När den landar blir den till en samlingspunkt och arena, och skapar ett vardagsrum för invånarna i olika stadsdelar.

Publicerad 15 maj 2018 (Uppdaterad 13 maj 2019)