Jubileumsparkens utveckling pågår fram till 2023, i planerna ingår ett större saltvattenbad, större parkytor och bastun blir permanent.

Vad?

Den 4 juni 2021 fyllde Göteborg 400 år. Men redan 2009 bestämde sig Göteborgs Stad för att använda 400-årsjubileet som en milstolpe och katalysator i stadens utveckling. De senaste åren har därför en stor stadsutvecklingsprocess skett – och sker fortfarande – runt om i Göteborg. Jubileumsparken, Kulturhuset Bergsjön och Hisingsbron, är några stadsutvecklingsprojekt som blivit till tack vare jubileet.

Dessa projekt, eller jubileumssatsningar som de kallas, kommer manifesteras och lyftas fram under Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023. Då fylls även staden av musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, innovationer, upplevelser för stora och små och mycket mer.

Hur?

Stadsutvecklingsprocessen har utgått från göteborgarnas egna idéer. Om de fick drömma, hur skulle de vilja att staden utvecklades? Göteborgarnas förslag och idéer lade sedan grunden för de teman och mål som alla jubileumssatsningar är kopplade till.

Alla år fram till jubileet har också fått varsitt fokus. Sist ut, år 2022, är temat Hälsa. Det har bland annat resulterat i tre olika utomhusutställningar – alla med olika perspektiv på hälsa, såsom åldrande, arbete och psykisk ohälsa.

När?

Många av jubileumssatsningarna är redan färdigställda medan andra processer pågår fortfarande, med lite olika slutdatum.

Sommaren 2023 är det dags för Göteborgs Jubileumsfirande. Nedan står det kort om firandets olika höjdpunkter som kommer ske under utsatta datum.

2 – 5 juni: Göteborgs Jubileumsfestival. Huvudarena i Göteborgs nyaste stadsdel – Frihamnen. Det blir en festival med stark göteborgsprägel som är öppen och gratis för alla.

2 juni – 3 september: Utställning som visar framtidens Göteborg. Under hela sommaren kommer du kunna ta del av projektet och utställningen Prototyp. Från Frihamnen till Kronhuskvarteret kommer det ställas upp initiativ i form av prototyper som visar möjliga lösningar för att skapa ett mer hållbart Göteborg. Läs mer om Prototyp Göteborg här.

2 juni – 3 september: Utomhusutställning om jubileet. Utomhusutställningen i Bältesspännarparken förklarar hur vägen fram till jubileet har sett ut, visar upp vad jubileet har genererat och tipsar om massor av upplevelser under själva firandet. Här kommer det dessutom finnas en liten scen, massor med inspiration och guidade turer.

2 juni – 3 september: Firande av folkkära 100-åringar. 2023 fyller flera av stadens allra mest folkkära och älskade platser 100 år, som till exempel Liseberg, Göteborgs botaniska trädgård och Göteborgs Konstmuseum. Det firas med särskilda jubileumssatsningar som står klara lagom till Göteborgs Jubileumsfirande. Läs mer om 100-åringarna här.

Jubileumssatsningar

Här listar vi några av alla de jubileumssatsningar som bidrar till att utveckla Göteborg. För mer information besök www.goteborg2021.com.

Barn hoppar ner i hamnbassängen i Jubileumsparken.

Göteborgarna har inför 400-årsjubileet uttryckt en önskan att komma närmare vattnet, och det är precis vad man får i Jubileumsparken.

  • Emma Backman
  • Kommunikatör
Publicerad 28 februari 2018 (Uppdaterad 6 november 2022)