Hisingsparken är grönaste och skönaste platsen i november

Hisingsparken är med sina 320 hektar Göteborgs största park. Här finns mestadels hällmark och tallskog. Våtmarksområdena Slätta Damm och Gunnestorps mosse ligger i parken. Grillplats finns vid Slätta damm och Kättilsröds 4H-gård, där du kan hälsa på djuren. Vill du motionera finns det motionsspår och ridvägar.

Göteborgs största park med naturlek och djurgård

Naturen

Hisingsparken innehåller de flesta västsvenska naturtyper. Vanligt i området är hällmark och tallskog, men det finns även hedekskog och bokbestånd. Här finns flera våtmarksområden som Klare Mosse och Gunnestorps Mosse. Gunnestorps Mosse är en blandning av sjö, kärr och mosse. Här finns insjöväxter som vass, kaveldun tillsammans med moss- och kärrväxter som sileshår, ängs- och tuvull.

Historia

Den ursprungliga parken var mindre än vad Hisingsparken är idag. Sven Adolf Hedlund, chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, köpte 1857 Bjurslätts gård som sommarställe. Gården bestod av 15 hektar åkermark samt utmarker i bergen. Hedlund satte sin prägel på parken. Han engagerade nästan tusen skolbarn för att plantera de kala hällmarkerna med skog. Lärk var det trädslag som trivdes bäst.

S. A. Hedlund anlade Slätta Damm genom att dämma en bäck som rann genom området. Idag simmar änder och knipor i dammen, men när den var nyanlagd badade man här. Efter Hedlunds död bestämdes att parken skulle bli tillgänglig för allmänheten.

S. A. Hedlund engagerade nästan tusen skolbarn för att plantera de kala hällmarkerna med skog.

Lekplatser

Utflyktslekplatsen i Hisingsparken är uppdelad på två platser:

  • Fruktträdgården som ligger vid Kärrdalsskolan. I Fruktträdgården kan du bland annat klättra in i ett stort äpple och ta rutschkanan ner, det finns också äppelträd planterade vid lekplatsen.
  • Bondgården som ligger vid ishallen. På bondgården kan du leka på en traktor, åka linbana och klappa låtsasgrisen i sandlådan.

Mellan fruktträdgården och bondgården är det cirka en kilometer att gå. Mycket spännande finns att upptäcka längs vägen. Följ de gula fågelholkarna.
I Hisingsparken finns också Naturleken. Naturleken i Hisingsparken skiljer sig från en vanlig lekplats genom att den är förlagd i skogen och anpassad efter naturen. Här kan man smyga runt bland buskar, klättra i träd, gömma sig bakom en sten eller lyssna på skogens ljud.

Här kan man smyga runt bland buskar, klättra i träd, gömma sig bakom en sten eller lyssna på skogens ljud.

Friluftsliv

I norra delen av parken ligger Kättilsröds 4H-gård. Här finns bland annat får, grisar, hästar, höns och kaniner. Många skolor kommer hit för att umgås med djuren. I närheten finns också två koloniområden med sina odlingar. Hisingsparken är även ett idrottsområde med bollplaner, ishall och klubbstugor. Vid Grimbo finns bangolf och bågskytte. I området finns många gångvägar och stigar att röra sig på.

Hitta till Hisingsparken

  • Hisingsparken ligger mitt på Hisingen.
  • Närmaste hållplatser med kollektivtrafik: Grimbo, Bjurslätts torg, Bjurslättsliden, Klaremosse, Hinnebäcksgatan.
  • Området nås med bil från Björlandavägen, Tuvevägen.

Reseplaneraren

Information om Flexlinjen

Hitta parkering

Grön och skön plats – en del av Göteborg 400 år

År 2021 fyller Göteborg 400 år. Det firar vi genom att tillsammans göra vår stad till en ännu bättre plats. Hela vägen fram till jubileumsåret. Och långt därefter. I år sätter vi extra fokus på Göteborgs gröna och sköna platser, nya som gamla. Varje månad kan du läsa om en sådan plats i Göteborg som är värd att besöka just nu.

Göteborg 400 år

Fler gröna och sköna platser

I år sätter vi extra fokus på Göteborgs gröna och sköna platser, nya som gamla. Varje månad kan du läsa om en sådan plats i Göteborg som är värd att besöka just nu.

Appen visar vägen till lekplatsen

Det ska vara enkelt att leka i Göteborg. I appen Lekplatsen hittar du 180 lekplatser via karta och du kan även söka utifrån lekredskap. Hitta dina favoritlekplatser och gör en upptäcksfärd till andra sidan stan!

www.lekplatsappen.se