Lånecyklarna Styr&Ställ är en viktigt tjänst för att främja en mer hållbar stad.
Hållbar mobilitet
Nyheter
Älvförbindelser och sjöfart
Göteborg växer snabbt på båda sidor av Göta Älv. Staden planerar därför för ytterligare förbindelser mellan Hisingen och fastlandet, bland annat en gång- och cykelbro. Samtidigt måste älven kunna fortsätta fungera väl för sjöfarten.
Länge styrde hamnverksamheterna hur området öster om Älvsborgsbron skulle utvecklas. Hamnen bildade en barriär genom vilken det var mycket svårt att dra fler broar. Detta och en aktiv Vänersjöfart har lett till att Göteborg har få kopplingar mellan sina två sidor, i jämförelse med många andra städer i världen som genomkorsas av en flod.
Behov av fler förbindelser
I takt med att staden växt, inte minst på Hisingssidan, har trycket på Älvsborgsbron och övriga förbindelser stadigt ökat de senaste 15 – 20 åren. En vanlig vardag korsar över 300 000 resenärer Göta älv inom Göteborg. Därtill fraktas allt mer gods till och från hamnen och industrierna på Hisingen.
Denna utveckling förväntas att accelerera under de kommande decennierna. Mycket av den stadsutveckling som pågår och planeras i Göteborg ryms inom den s k Älvstaden. Det finns därför ett stort behov av fler förbindelser över, eller under, älven.
Hisingsbron och Marieholmstunneln
En del av detta behov kommer att mötas redan under 2021 när både Hisingsbron, som ersätter Götaälvbron, och Marieholmstunneln invigs. Hisingsbron ger ökad kapacitet för framförallt fotgängare och cyklister och kommer att smälta bättre in i stadsmiljön. Marieholmstunneln innebär en betydande avlastning av Tingstadstunneln och flyttar trafik längre från Göteborgs centrum
Samtidigt pågår planeringen för ytterligare kopplingar över älven. Med fokus på att stärka kapaciteten för det hållbara resandet, dvs förbindelser för kollektivtrafik, gång- och cykel.
Lindholmsförbindelsen
Lindholmsförbindelsen, mellan Lindholmen på Hisingen och Stigberget på fastlandssidan, är en del av det framtida kollektivtrafiksstråket Brunnsbo-Linné. Under våren och hösten 2020 har det genomförts två medborgardialoger kring alternativen bro eller tunnel för Lindholmsförbindelsen. Beslutet om vilket alternativ det blir väntas tas våren 2021.
Gång- och cykelbro
Frågan om gång- och cykelförbindelser över Göta älv har utretts under flera år av Göteborgs Stad. Behovet av en bro är stort. Den är en bärande del i att stadskärnan ska kunna växa över älven och bidra till en mer sammankopplad, nära och robust stad. Bron förväntas bli ett av de mest använda cykelstråken i Göteborg.
Under senare år har frågan fått ny aktualitet. I kommunfullmäktiges budget för 2020 och 2021 står att: ”Ökad framkomlighet över älven är avgörande för Göteborg när Älvstranden byggs ut med. Därför ska planeringen av en ny gång- och cykelbro över älven prioriteras ”.
I länklistan nedan har vi samlat de utredningar som tagits fram och presenterats för trafiknämnden under de senaste åren. Dessa ligger till grund för det arbete som nu pågår och som kommer att vara en del av det fortsatt arbetet och vidare hantering i Fördjupad översiktsplan för centrala Göteborg samt trafikkontorets åtgärdsplanering.
Det här pågår nu
Frågan om en ny gång- och cykelbro hänger ihop med det kommande beslutet om Lindholmsförbindelsen som också hanteras den 11 februari. En ny gång- och cykelbro förutsätter att Lindholmsförbindelsen antingen uppförs som en tunnel eller en bro med segelfri höjd om minst 27 meter. Vid andra alternativ för Lindholmsförbindelsen kommer det troligen påverka kostnad och tidplan för gång- och cykelbron.
Älven fortsatt viktig för sjöfarten
Samtidigt som det ska bli enklare att korsa Göta älv behöver möjligheterna till transporter längs med älven vara fortsatt goda, inte minst för den viktiga Vänersjöfarten.
Hisingsbron får en segelfri höjd på 12 meter, vilket är lägre än Götaälvbrons segelfria höjd på 18,3 meter. Det innebär att samtliga lastfartyg och majoriteten av segelbåtarna kommer att behöva en broöppning.
Trafikverket, Sjöfartsverket, Västtrafik och trafikkontoret i Göteborgs Stad har därför tagit fram nya samverkansregler för alla trafikslag på och över Göta älv genom Göteborg. Syftet är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för samtliga trafikslag.
Utveckla färjetrafiken
Utöver fler fasta förbindelser är ambitionen att färjetrafiken över älven ska fortsätta att öka. Antalet resor med färjorna har ökat rejält de senaste åren. En anledning är att en av linjerna, direktlinjen mellan Stenpiren och Lindholmen, är gratis att åka med genom ett s k kollektivtrafiktillköp av Göteborgs Stad. Nu planeras det för ytterligare kajplatser för färjorna att lägga till, på båda sidor älven.
För dig som vill veta mer
- Sammanställning av planeringsförutsättningar för gång- och cykelbroar över Göta älv (2020)
- Nya broars påverkan på sjöfarten på Göta älv i Göteborg (farled 955) (2020)
- Kostnadsbedömning av gång- och cykelbroar över Göta älv (2018)
- Juridisk bedömning av möjligheten att söka miljötillstånd för tidigare prövad gång- och cykelbro över Göta älv (2017)
- Nyttoanalys av nya gång- och cykelbroar över Göta älv (2017)
- Sammanställning av önskade kopplingar (2017)

Linjerna visar de olika lägen längs Göta Älv som utreds som möjlig plats för ny gång- och cykelbro.

Flygfoto över Göta Älv.