Hållbar mobilitet

Ta plats på stadens små flyttbara oaser

Precis som alla andra städer är Göteborg i ständig omvandling. Men nu och ett antal år framöver kommer det hända extra mycket i staden. Det blir fler byggen, trafik som leds om, saker som flyttas och människor som får ta nya vägar till fots eller med cykel. Detta leder till att vi behöver hitta nya platser att mötas på. Och eftersom staden blir tätare får man vara påhittig och utnyttja stadsrummet på nya sätt.

Det är människorna som gör staden

Man skulle kunna jämföra stadsrummet med en fest: den kan vara hur trevligt arrangerad som helst, men är det för lite människor blir det inget kul. Lite så är det med en stad också, är den tom på folk blir den livlös, trist och otrygg.

Hellre då en livlig, trevlig och trygg stad. En sådan stad vill vi att Göteborg ska vara. Därför vill vi skapa platser där det trevliga myllret kan uppstå. Små oaser som är värda att strosa till och där man kan sitta, vila, umgås, vänta på någon, tissla och tassla eller vad man nu vill hitta på.

Man skulle kunna jämföra stadsrummet med en fest: den kan vara hur trevligt arrangerad som helst, men är det för lite människor blir det inget kul. Lite så är det med en stad också, är den tom på folk blir den livlös, trist och otrygg.

Ta från trafiken och ge till de gående

Och hur skapar vi sådana platser? Varför inte "låna" miljöer som är till för trafik och andra ändamål och göra om dem till små mötesplatser som är värda en omväg? Vi kallar det "Ta plats". Enkla, flexibla men effektfulla lösningar som kan dyka upp där man minst anar det. En hög med grus förvandlas till en strand med hamnutsikt; en parkeringsplats görs om till en skön sittplats. Det låter väl trevligt?

Två flugor i en smäll

Eftersom Ta plats blir trevliga små destinationer ger de nya anledningar att promenera och cykla. På så vis inspirerar vi samtidigt till nya gång- och cykelstråk som gör Göteborg ännu mer "flanörvänligt". Om Ta plats funkar bra på ett ställe kan det bli permanent. Och om man vill prova på en annan plats går det snabbt att ordna. Det är ännu en fördel med stadens små flyttbara oaser.

Din plats i staden

Under sommaren kommer du bland annat kunna Ta plats på Andra- och Tredje Långgatan, Teatergatan, Kungstorget och Bastionplatsen. Vi samlar alla platser på sidan "Din plats i staden" så kika gärna in där om du är nyfiken på var oaserna dyker upp i sommar!

Vi hoppas, tror och vill att du hittar många tillfällen att Ta plats i sommar. Hej så länge!

Förra sommaren kunde du parkera dig i P-parken på Teatergatan.

Här på Playan kan du Ta plats varje sommar sedan 2016. I maj 2021 är det dags igen.

Här på Bastionplatsen kan du också Ta plats och njuta av den vackra stilla utsikten över älven...

Publicerad 29 mars 2021 (Uppdaterad 30 mars 2021)