Cykelvänligaste arbetsplatsen blev Västsveriges nykomling

År 2019 utsågs Consilium Marine & Safety till årets cykelvänligaste arbetsplats i Göteborg. Företaget gick då vidare till final i tävlingen som arrangeras av Västra Götalandsregionen. Väl där lyckades de knipa titeln årets nykomling i hela regionen.

Varför var ni med i tävlingen?
– Den gagnar det vi står för och vår värdegrund. Vi utvecklar vår personal. Vi skyddar och tar hand om miljön. Vi blir a great place to work helt enkelt, säger Henrik Wenklo, Vice President HR & Organisation development på Consilium Marine & Safety.

Vad har ni gjort för att bli en cykelvänlig arbetsplats?
– Vi har försökt att göra det lätt för vår personal att börja cykla med ganska enkla metoder. Cykelpump och lite torkskåp, det är ju inget stort jobb direkt, säger Tony Cuzic, Consilium Academy & HR Support.

Varför ville ni var med i tävlingen Cykelvänlig arbetsplats?
– Vi vill ha friska och glada medarbetare helt enkelt. Vi vet att rörelse främjar hälsa, att man tänker klarare och att det i sin tur minskar stressen, säger Malin Cardemar, företagets Marketing & Communications manager och får medhåll av Tony Cuzic:
– Ja, kan vi öka friskhetsnärvaron så har vi ändå sparat in stora pengar.
– Men det är också ur ett hållbarhetsperspektiv. Att cykla är hållbart och bra för miljön. Tänk alla utsläpp vi inte står för och alla köer vi inte är med och skapar, säger Malin Cardemar.
– Vi tror att det handlar om att förstå varför. Vad innebär det för mig som individ om jag börjar cykla och bidrar till att vi är en cykelvänlig arbetsplats? Vad innebär det för mitt team? Vad innebär det för företaget? Vi vill ta vårt sociala ansvar genom att skapa gladare medarbetare som orkar med vardagen när de kommer hem från jobbet också, säger Henrik Wenklo.

Nu funderar Consilium Marine & Safety redan på nästa steg för att uppmuntra ännu fler att cykla. Genom olika cykelaktiviteter vill de få med de medarbetare som kanske inte är intresserade i dag eller dem som vill tävla och cykla lopp. Cykelpicknick och att cykla gemensamt till möten står på agendan i framtiden.

Att göra det enkelt för personalen att börja cykla resulterade i att Consilium Marine & Safety både fick utmärkelsen Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats och blev Västsveriges nykomling 2019.

Publicerad 17 februari 2020 (Uppdaterad 17 februari 2020)