Så snabbt kan du cykla till olika platser i Göteborg

Trots att en cykel kanske ser rätt tvådimensionell ut för blotta ögat, är det ett mångsidigt transportmedel. Du kan ta dig till jobbet, få dagens träning avklarad, åka på utflykt, hälsa på kompisar eller bara uppleva känslan av vinden i håret en stund. Ofta är cykeln också ett av de snabbaste sätten att ta sig fram i en tät stad.
På en cykel kommer du vart du vill, när du vill, utan att behöva tänka på vare sig bensinpriser eller tidtabeller. Det är minst sagt ett smidigt sätt att ta sig fram i en tät stad. Det vill Göteborgs Stad lyfta i en satsning tillsammans med olika fastighetsägare för att få fler att se cykeln som ett alternativ för att ta sig från en punkt till en annan.

I ett pilotprojekt tillsammans med Älvstranden utveckling, som är först ut, lyfter Göteborgs Stad hur fort det går att cykla till olika platser i staden och att cykeln är ett utmärkt sätt att få in lite vardagsmotion. För cykeln är inte bara ett smidigt sätt att förflytta sig, det är också bra för hälsan. Bättre immunförsvar, starkare ben och ökad koncentrationsförmåga är några fördelar du kan förvänta dig om du cyklar.

Appen Cykelstaden tas också upp i satsningen. Appen är till för att göra det enklare för dig som cyklar i Göteborg. I appen kan du planera din cykeltur och hitta den kortaste vägen till din destination. Appen hjälper dig att hitta bland annat cykelparkeringar, cykelpumpar och lånecyklar. Du kan också se eventuella vägarbeten som påverkar cykelbanorna. Om du själv upptäcker något fel på en cykelbana kan du anmäla det. Cykelstaden är gratis och du kan ladda ner den på App Store eller Google Play.

Att få fler att cykla är en del i att nå målet att Göteborg ska bli en hållbar och nära storstad. Fler som cyklar skulle ge många fördelar i det stora hela – bättre folkhälsa, ökad tillgänglighet i staden och bättre kvalitet på luften såväl som mindre buller, färre antal bilar och minskade utsläpp av klimatpåverkande gaser. Hjälp oss att göra Göteborg till en hållbar och nära storstad – ta cykeln ibland.

Så lång tid tar det från Brunnsparken till:
• Järntorget – 5 minuter
• Liseberg – 8 minuter
• Pöl Harbor/Jubileumsparken – 10 minuter
• Linnéplatsen – 13 minuter
• Gamlestads torg – 15 minuter
• Delsjöbadet – 23 minuter
• Hisingsparken – 19 minuter
• Frölunda torg – 32 minuter

Tiderna är beräknade med cykelreseplaneraren, på trafiken.nu.
Publicerad 17 juni 2019 (Uppdaterad 17 juni 2019)