Allt fler barn rör sig för lite. Utmaningen På egna ben vill få fler elever att gå till skolan. Foto: Frida Winter

Allt fler barn rör sig för lite. Utmaningen På egna ben vill få fler elever att gå till skolan. Foto: Frida Winter

Snart öppnar anmälan till På egna ben

Nästan en femtedel av mellanstadiebarnen skjutsas dagligen med bil till skolan, trots att de flesta bor inom cykelavstånd. På egna ben vill utmana fler elever att gå till skolan. Den 29 april öppnar anmälan till årets poängjakt.

På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4-6 som handlar om att ta sig till skolan på cykel, till fots eller med kollektivtrafik. Utmaningen är uppbyggd som en spännande poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser.

Under de veckor som På egna ben pågår samlar eleverna samtidigt på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet.

Frågar man barnen själva så vill många cykla, men föräldrar litar inte alltid på deras förmåga. Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan

– I mellanstadieåldern är det viktigt för barnen att upptäcka att de klarar av att ta sig fram på egen hand, det gör att de stärker sitt självförtroende. Frågar man barnen själva så vill många cykla, men föräldrar litar inte alltid på deras förmåga. Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan, säger Sara Hellgren, trafikkontorets projektledare för På egna ben.

Det finns dessutom avsevärda hälsoeffekter med att ta en promenad till skolan, i dag vet vi att allt fler barn rör sig för lite. Åtta av tio barn når inte den rekommenderade miniminivån om en timme fysisk aktivitet om dagen. Och vi vet att fysisk aktivitet genom exempelvis cykling i vardagen ger bättre studieresultat och en mängd hälsofördelar.

Det finns dessutom avsevärda hälsoeffekter med att ta en promenad till skolan, i dag vet vi att allt fler barn rör sig för lite

På egna ben pågår under höstveckorna 38-42 och alla klasser i årskurs 4-6 är välkomna att delta. Eleverna samlar poäng genom att gå, cykla och åka kollektivt till och från skolan. Dessutom kan föräldrar, syskon och kompisar hjälpa till att samla bonuspoäng. Det är klassens pedagog som anmäler klassen och rapporterar in den samlade poängen på veckobasis. Anmälan öppnar den 29 april och sista anmälningsdag är den 30 augusti.

På egna ben anordnas av Hållbart resande väst, som är Västra Götalandsregionens och Region Hallands projekt- och kompetensplattform för hållbart resande. Göteborg är en part i samarbetet. Visionen är att alla barn ska lära sig om hållbara resvanor.

tumnagel_youtube_låt barnen styra.jpg

Låt barnen styra! är en uppmaning och ett upprop initierat av föreningen Svenska Cykelstäder där några av Sveriges mest ambitiösa kommuner och regioner, som målmedvetet arbetar för ökad cykling, ingår.

Publicerad 5 februari 2020 (Uppdaterad 6 februari 2020)