En av de Styr&Ställ-cyklar som utsatts för sabotage

En av de Styr&Ställ-cyklar som utsatts för sabotage

Hållbart resande och transporter

Styr&Ställ-cyklar på vift

I juni introducerades nya lånecyklar i Göteborg och Mölndal, med dubbelt så många stationer i ett större område än tidigare. Tyvärr har också skadegörelsen och antalet stölder ökat.

Det var i juni som göteborgarna fick nya lånecyklar. På knappt 135 stationer i Göteborg och Mölndal placerades 1 750 Styr & Ställ−cyklar ut för utlåning. I augusti gjordes över 37 000 resor med cyklarna och antalet användare har växt till cirka 12 000.

Tyvärr förekommer också stölder och skadegörelse. Närmare 100 cyklar har stulits eller förstörts sedan lanseringen, till ett värde av cirka 1 miljon kronor.

– Om det här fortsätter kan vi tvingas stänga de värst drabbade stationerna, säger Emma Edvardsson på trafikkontoret.

Närmare 100 cyklar har stulits eller förstörts sedan lanseringen, till ett värde av cirka 1 miljon kronor.

Det förekom även stölder av de tidigare Styr & Ställ-cyklarna, men i det nya systemet finns ett upplägg som utnyttjas av tjuvar. Nämligen att du har möjlighet att låna upp till fyra cyklar på samma konto.

− Det är bra om du är turistar i stan, en hel familj kan låna cyklar utan att alla behöver skaffa ett konto. Men det blir också en väldigt bra utdelning för en tjuv som kan plocka ut fyra cyklar samtidigt, säger Emma Edvardsson.

När Styr & Ställs kundtjänst upptäcker misstänka konton stängs de av.

Stationer på nya ställen

Det nya systemet har utökats med nästan dubbelt så många stationer som är placerade på nya ställen både inne i stadskärnan och utanför centrum. Problemet med stölder finns över hela Göteborg men är störst på centrala Hisingen.

− Många av de värst drabbade stationerna är på nya platser, säger Emma Edvardsson.

Trafikkontoret har inlett en dialog med Lundby stadsdelsförvaltning för att komma till rätta med problemet. Man jobbar även med Nextbike, som levererar och ansvarar för det dagliga arbetet med cyklarna, för att ta fram en åtgärdsplan..

Rapportera in funna cyklar

Trafikkontoret vänder sig också till göteborgarna för att få hjälp med problemet.

− Om du ser en Styr & Ställ-cykel stå parkerad på trottoaren eller din gård − hör av dig! Inrapporterade cyklar hämtas in och kan förhoppningsvis återgå i systemet, säger Emma Edvardsson.

Vänd dig till Nextbikes kundtjänst på tel: 031-767 94 38 eller styrochstall@nextbike.com

Publicerad 14 september 2020 (Uppdaterad 15 september 2020)