Hisingsbron i härlig vårsol.

Hisingsbron

Bygget av Hisingsbron pågår just nu. Bron kommer att stå klar i vår och blir då den nya länken mellan fastlandet och Hisingen.
Byggande pågår. Beräknas klar 2021.

Visualisering av hur Hisingsbron kommer att se ut när den är färdigbyggd och nuvarande Götaälvbron är riven.

Vad?

En ny bro mellan Hisingen och fastlandet byggs och ska ersätta nuvarande Götaälvbron. Hisingsbron blir en lyftbro i stål och betong. Bron består av Arpeggio som är brodelen över älven, en anslutande kollektivtrafikbro och Stadstjänarebron. Hela bron kallas Hisingsbron.

Var?

Hisingsbron byggs precis intill nuvarande Götaälvbron med ena brofästet i Centralenområdet och det andra mellan Ringön och Frihamnen. Längre ner på sidan finns en karta där du kan se placeringen.

Varför?

Götaälvbron stod färdig år 1939 och dess stål är såpass utslitet att den behöver ersättas med en ny.

När?

Byggandet pågår just nu. Hisingsbron ska stå klar under april–maj 2021. I vår Tidslinje kan du se vad som händer just nu i byggandet mot en färdig bro. 

Vem?

Skanska och MT Højgaard bygger bron på uppdrag av Göteborgs Stad. Bron byggs på så vis tillsammans där Skanska-MTH är det man kallar entreprenör och Göteborgs Stad är beställare.

Alla avsnitt av Brobyggarna – säsong 2

I säsong två av Brobyggarna kan du se de karakteristiska pylonerna och brons hjärta – lyftspannet – anlända och monteras. Du får möta människorna som bygger bron och följa hur de tar sig an utmaningar och hur samarbetet sätts på prov när många projekt ska samsas om utrymmet i staden.

Alla avsnitt av Brobyggarna – säsong 1

Möt människorna som bygger Hisingsbron! I första säsongen av webb-tv-serien ”Brobyggarna” får du i tre avsnitt följa det komplexa bygget och hur människorna som bygger bron tar sig an allt från stormar på Biscaya till millimeteranpassningar av 7 500 ton tungt stål.

Här byggs Hisingsbron.

Frågor och svar om Hisingsbron

Hur följer jag brobygget på bästa sätt? När är Hisingsbron färdig? Vad händer med Götaälvbron? Här har vi samlat de vanligaste frågorna och våra svar.

Läs alla frågor och svar

Projekt runt Centralstationen

Centralenområdet är ett av Göteborgs viktigaste utvecklingsområden. I dag dominerar trafiken, men inom 20 år kan det utvecklas med 2 000 nya bostäder, 19 000 nya arbetstillfällen, plats för kultur, grönområden och ett rikt folkliv. Just nu byggs bland annat Hisingsbron och Västlänken i området.

Uppdaterad 26 mars 2021