Bild över Länsmansgårdens aktivitetsyta, en av flera aktivitetsytor som byggdes under 2021.

Vad?

I idrottsområdena finns det många möjligheter till olika former av fysisk aktivitet, ofta både inomhus och utomhus. Det leder till att Göteborgs utemiljöer används för såväl organiserad, självorganiserad som spontan fysisk aktivitet. 

Var?

Det finns många aktivitetsytor runtom i Göteborg. Ruddalen och Kvibergs Park är exempel på större idrottsområden som vidareutvecklas just nu. Under 2022 står friidrottsanläggningen Björlandavallen på Hisingen och Vättlefjälls motionscentrum i Angered klara. 

Varför?

Många efterfrågar platser för spontan idrott och rörelse. De senaste åren har Göteborgs Stad byggt fler aktiva utemiljöer med exempelvis utegym och hinderbana – ytor som är gratis och öppna dygnet runt, året runt. Anpassning och utveckling av idrottsområden kan också skapa förutsättningar för nya/unga sporter att etablera sig. Detta kan tillsammans med andra insatser bidra till en ökad folkhälsa.

Vem?

Idrotts- och föreningsnämnden och idrotts- och föreningsförvaltningen har i uppdrag att driva, bygga och hyra ut Göteborgs Stads lokaler för idrott, motion och bad.

Frågor och svar

Friidrottsanläggning i Björlanda

Ny utomhusfriidrottsanläggning byggs vid Skra Bro i Björlanda på Hisingen. Beräknas stå klar sommaren 2022. 

Vättlefjälls motionscentrum

Ett nytt mindre motionscentrum med gym och gruppträningssal byggs i friluftsområdet Vättlefjäll i Angered. Öppnade i mitten av april 2022. 

Länsmansgårdens aktivitetsyta

I Länsmansgården på Hisingen finns nu en mötesplats med utegym, dansscen, hinderbana för barn respektive vuxna, streetbasketplan och rugbyplan.
Anläggningen invigdes i början av juni 2021.

Blidväders aktivitetsyta

I Biskopsgården på Hisingen, intill Blidvädersplan, finns nu en mötesplats med utegym, dansscen, hinderbana, lekplats och bouleplan.
Anläggningen invigdes hösten 2021.

Slottsskogsvallens entrépark

Mellan Slottsskogsvallen och Slottsskogen ligger entréparken som nu fåt en scen med ett stort speglande tak, gungor, pingisbord och labyrint. Här finns skate- och kickbikevänliga ytor, en öppen asfaltsyta som möjliggör många olika spel och aktiviteter. Genom parken sträcker sig också enklare löparbanor.
Stod klar hösten 2021.

Rymdtorgets aktivitetsyta

Vid Rymdtorget i Bergsjön, Östra Göteborg, byggs en mötesplats med dansscen, hinderbana och lekplats.
Klar vintern 2021.

Smyckeparkens aktivitetsyta

I Smyckeparken i Tynnered, Västra Göteborg, byggs en mötesplats med utegym och hinderbana.
Klar vintern 2021.

Kvibergs Park
Kvibergs Park i nordöstra Göteborg är ett av Sveriges mest variationsrika områden för idrott, hälsa, kultur och utbildning. Områdets utvecklingstakt är hög och inom det närmsta året får parken bland annat en ny idrottshall, ishall, lekplats och en mindre utomhusscen. 

Ruddalens idrottscentrum
Ruddalens idrottscentrum i västra Göteborg håller nu på att utvecklas till ett område som kan användas för fler typer av idrotts- och fritidsaktiviteter så att fler göteborgare kan delta i aktiviteterna.

Kontakt

  • Idrotts- och föreningsförvaltningen
Publicerad 21 oktober 2021 (Uppdaterad 4 april 2022)