Birgitta Jesperson och Christina Kärrqvist skapar egna filmer som tar upp viktiga aspekter för äldre i samhället.

Birgitta Jesperson och Christina Kärrqvist skapar egna filmer som tar upp viktiga aspekter för äldre i samhället.

Seniorer granskar stan med surfplatta

Med filmer tagna och redigerade i surfplattor har göteborgare belyst ris och ros i sina närområden. Metoden Life filming är ett nytt sätt att påverka kommunen och uppskattat av seniorer.

En som provat Life filming är Carina Ahrle. Hon är 77 år, skådespelare, föreläsare och kostymdesigner. Hon och ett tiotal andra deltog i Life filming – stadsutveckling utifrån ett seniorperspektiv, där de gjorde egna filmer som tog upp olika aspekter för äldre i samhället.

– Jag såg en liten annons i Centrumliv och tyckte det lät kul. Det stod Vill du lära dig filma? Jag har jobbat på SVT i 25 år men aldrig hållit i kameran själv, hemma fanns en surfplatta och jag ville lära mig redigera, säger hon.

Carina Ahrle gjorde fyra filmer som handlade om vad som är svårt, vad som är bra och vad som är dåligt i Göteborg. I en av filmerna intervjuade hon seniorer om hur de vill ha det i framtiden, i en annan visade hon hur mycket som är automatiserat idag – det är koder, knappar och sms.
Själv brinner hon mest för generationsmöten.

Life filming med seniorer i Göteborg

Life filming med seniorer i Göteborg

Deltagare i projektet valde att lyfta fram hur det är att vara synskadad i stadsmiljön eller vad man bör tänka på i framväxande områden.

– Det är vansinnigt viktigt. Idag är vi så uppdelade – gamlingar, unga och barnfamiljer. Tänk om vi kunde integrera boenden så att man kunde vara barnvakt någon gång och hjälpa varandra med olika saker.

Andra deltagare i projektet valde att lyfta fram hur det är att vara synskadad i stadsmiljön eller vad man bör tänka på i framväxande områden, och Carina själv gjorde även en annan film om hur det är att vara bunden till rollator eller permobil i stadsmiljö.

Syftet med projektet var att få äldres syn på stadsmiljön och göra dem delaktiga på ett nytt sätt men också introducera ny, modern teknik till seniorer.

– Det var suveränt roligt, jag lärde mig så mycket att jag själv kunde hålla i en kurs på Seniornet i att filma och redigera med smartphone eller surfplatta efteråt.

Carina har också engagerat sig i Centrums generationsmöten och gått med i Filmfabriken där unga och äldre möts och visar och diskuterar kortfilmer en gång i veckan.

Anita Schüler-Lamberg och Evy Warholm skapar egna filmer på kursen ”Life filming – stadsutveckling utifrån ett seniorperspektiv” på Mötesplats-Kulturhus i Landala.

81-åriga Ester Wallin som varit egenföretagare gjorde en film om hur det är att promenera och vistas ute när man har svårt att gå och behöver sittplatser att vila på.

Metoden sprider sig

Stadsdelen Lundby blev inspirerade av Centrums arbete och ville prova Life filming-metoden eftersom det byggs mycket i stadsdelen och det finns många obyggda tomter där chansen finns för seniorer att dela med sig av sina tankar och erfarenheter i ett tidigt skede. Metoden var också intressant som ett sätt för teknikovana personer att lockas att prova surfplatta.

81-åriga Ester Wallin som varit egenföretagare gjorde en film om hur det är att promenera och vistas ute när man har svårt att gå och behöver sittplatser att vila på. I filmen efterlyser hon fler bänkar på sin promenad längs med Eketrägatan till Kyrkbytorget.

– Det är så lite som krävs, en stol i en butik så jag kan sitta några minuter och ett par bänkar så orkar jag göra alla mina inköp själv, säger hon.

Ester berättar vidare att hon är van vid datorer och mobiler men ville lära sig använda en surfplatta.

– Jag var också nyfiken på vad vi kunde göra i en grupp, som lämnade något efter oss och det tycker jag projektet lyckades med, säger hon.

Sedan starten 2014, har ungefär 120 personer i stadsdelen Centrum deltagit. Metoden spred sig sedan till stadsdelen Lundby, där 24 personer deltagit. I oktober startar en ny grupp i stadsdelen Västra Hisingen.

Text: Ulrika Cedervall
Foto: Christian Falk

Vill du veta mer?

Bor du i Centrum, kontakta Christian Falk 365 78 26. Lundby Johanna Bratthammar 366 74 09. Västra Hisingen Daniel Schuldt 366 67 92.

Se gärna filmen ”Life filming med seniorer” som visar delar ur ett antal av de filmer som äldre producerat.

Fakta: Life filming

  • Life Filming är en metod där deltagarna skapar berättelser genom att fotografera och filma sin omgivning.
  • Syftet är att öka delaktighet och minska den digitala klyftan.
  • Metoden är inspirerad av metodiken vid Barnfilmskolan, Akademin Valand Film.
  • I stadsdelarna Centrum och Lundby används metoden med seniorer, unga och utrikesfödda.
Publicerad 11 december 2018 (Uppdaterad 10 december 2019)