Jubileumsparken nominerad till Sveriges främsta landskapspris

Jubileumsparken i Frihamnen är en av fyra utemiljöer som nominerats till Sienapriset 2018. Sienapriset, som delas ut av Sveriges Arkitekter, prisar årets bästa landskapsarkitektur.

– Sienapriset är ett av de mest prestigefyllda arkitektpriserna som man kan bli nominerad till, säger Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling, och fortsätter:

Det är extra kul att just Jubileumsparken har nominerats eftersom den är ett speciellt samverkansprojekt inom Göteborgs Stad. Nära samverkan och gemensam utveckling av området har skett med stadsbyggnadskontoret och park- och naturförvaltningen där vi tagit sikte på att Göteborg fyller 400 år 2021. Arkitekter, konstnärer och allmänhet bygger gemensamt platsen steg för steg, säger Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling.

Det är extra kul att just Jubileumsparken har nominerats eftersom den är ett speciellt samverkansprojekt inom Göteborgs Stad.

En del av Göteborgs 400-årsfirande

Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. En första etapp ska stå klar till jubileumsåret men redan idag finns det en bastu, en sötvattenbassäng i anslutning till Göta Älv, en liten saltvattenbassäng, seglarskola, lekplats, en roller derby-bana, odlingslådor, testodlingar, café med mera.

Prototyperna som byggts är test på hur parken kan se ut i framtiden, samtidigt som de utgör den park besökaren känner idag.

Jubileumsparken drivs genom en IOP, idéburet offentligt partnerskap, där ungdomar från alla stadsdelar anställs för att drifta och utveckla en allmötesplats.

Förra året hade parken i sin helhet över 80 000 besökare.

Inte första nomineringen

Att bygga stad är med-, mot- och sidvind. Så är det alltid. Sedan omtaget i höstas finns en ny energi i arbetet. Jag uppfattar nomineringen som att vi arbetar med utmaningar som fler städer står inför och att vi har hittat en metod som genererar intresse och omtal, säger Kristoffer Nilsson, processledare på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad.

Nomineringen till Sienapriset är en av flera prestigefyllda nomineringar och vinster som Jubileumsparken mottagit sedan 2014. Tidigare har parken vunnit Sveriges Arkitekter Västra Götalands arkitekturpris 2014 och nominerats till Kasper Sahlinpriset 2015. Dessutom vann utvecklandet av Frihamnen, där Jubileumsparken ingår, Planpriset 2016.

Sienapriset delas ut på Arkitekturgalan i Stockholm den 19 mars.

 

Fakta

Sienapriset har delats ut sedan 1987 för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt. Priset är en hedersutmärkelse. Det belönade objektet ska ha aktualitet. Projektörens prisbelönta huvudinsats bör inte ligga längre bak i tiden än fem år. Objektet ska vara så färdig att det ska uppskattas av allmänheten. Juryn för Sienapriset utses av Sveriges Arkitekters Akademi för landskapsarkitektur.

Jubileumsparken utvecklas i samverkan mellan park- och naturförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling, och är en del av stadens satsningar inför 400-årsjubiléet 2021. Den hittills byggda parken är en del av en strategisk metod för att utveckla ett område och är en del av planprocessen. Genom platsbyggnad öppnas området tidigt och verkar mellan vision, plan och genomförande.

Publicerad 16 januari 2019 (Uppdaterad 18 januari 2019)