Vad pratar Göteborgshusen om? Varför älskar vi renässansens gräddbakelser? Hur långt går spårvagnen egentligen och varför ploppar det upp så många nya hotell i staden? Det är bara några av frågorna som avhandlas i Stadsmuseets podcast i höst.

– Vi fortsätter att föra en lågintensiv kamp mot allas vår hemmablindhet och öppna små dörrar som gör att staden vidgas. Målet är att våra lyssnare ska upptäcka nya saker i stadsrummet och se sig om på ett nytt sätt, säger Håkan Strömberg, en av programledarna.

Det har blivit 43 avsnitt sedan starten 2017 för programledartrion Ylva Berglund, antikvarie, Kristian Jonsson, bebyggelseantikvarie och Håkan Strömberg, historiker och pedagog. Tillsammans tar de sig an aktuella och angelägna ämnen med hjälp av kulturhistoriska tillbakablickar, nutidsspaningar, humor – och en och annan sång.

Den 7 september släpps höstsäsongens första avsnitt ”Väggar som pratar”. Här kikar Ylva och Håkan närmare på det kommunicerande stadsrummet, arkitektoniska skönhetsideal över tid och vad husfasaderna egentligen språkar om.

Lyssna på En kvart om Göteborg här!

FAKTA

  • Startade 2017 och var då Göteborgs första och enda museipodcast.
  • Programledare är Ylva Berglund, antikvarie, Håkan Strömberg, pedagog och historiker och Kristian Jonsson, bebyggelseantikvarie på Göteborgs stadsmuseum.
  • Podden behandlar aktuella nutidsfrågor varvat med associativa och historiska återblickar på staden Göteborg.
  • En gång i månaden släpps ett nytt avsnitt på Stadsmuseets webb, Spotify eller i en podcastapp nära dig.
Publicerad 7 september 2022 (Uppdaterad 23 februari 2023)