2019 vann bostadsrättsförening Viva i Guldheden priset för årets bästa byggnad. Foto: Ulf Celander.

Vinnaren utses av en sakkunnig jury men vem som helst kan nominera. Är det något hus som stod färdigt 2020 som du tycker är extra fint och funktionellt? Skicka din nominering och motivering senast den 13 oktober till sbk @sbk.goteborg.se och skriv ”Nominering Per och Alma Olssons Fond” i ämnesraden.

Per och Alma Olsson var ett barnlöst grosshandlarpar som donerade 100 000 kronor till Göteborgs stad att via en fond varje år delas ut till "den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav".

Per och Alma Olsson fond är ett litet pris, men det enda av som delas av Göteborgs Stad. Det är ett pris som verkligen lyfter fram en byggnads alla kvaliteter som användning och inte endast utformningen.

Priset ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra. Bland de senaste årens pristagare har vi bland annat Däckhuset, Amhults kyrka, Kuggen på Lindholmen, Snowberry Hill i Hovås, Kville saluhall och Nötkärnan i Bergsjön. 

Läs mer om Per och Alma Olssons fond

Mer om vinnaren av Per och Almas fond 2019

Publicerad 20 september 2021 (Uppdaterad 21 september 2021)