Från krigets Syrien till bostadsplanering i Göteborg

För tre år sedan jobbade Mohammed Rshdan, 33, med att planera för nya bankkontor i Syrien. Men sedan kom kriget med flygbomber och gatustrider nära hans hem. Nu har han uppdraget att skapa bostäder i Lundens gamla vattentorn.

Mohammed Rshdan har gjort en mycket lång resa. Som etablerad arkitekt hade han fullt upp med arbete i Syrien. Efter flykten förenade han sig med sina bröder i Göteborg och började ett nytt liv där en etapp är tre månaders praktik på fastighetskontoret.

Han växte upp i Damaskus och bodde tillsammans med mamma, pappa och fyra bröder i en lägenhet i Damaskus. Efter en femårig utbildning till arkitekt på universitetet fick han jobb på en arkitektbyrå. Så småningom värvades han till den stora banken för att se till att det skapades nya fina och ändamålsenliga lokaler.

Efter flykten förenade han sig med sina bröder i Göteborg och började ett nytt liv där en etapp är tre månaders praktik på fastighetskontoret.

Men kriget mellan regeringsstyrkor och rebeller kom hela tiden närmare.

– Det var helt enkelt livsfarligt. Regeringens flyg gjorde raider för att bomba bort rebellerna och på gatorna i närheten pågick strider, säger Mohammed Rshdan med stort allvar.

Familjen valde att flytta till den västra delen av staden som ansågs säkrare, men problemen fortsatte. En dag kom militärpolis in på bankens kontor och Mohammed och fyra kollegor greps och fördes bort. I tio dagar satt han fängslad.

– Vi fick inte veta vad det gällde eller vad vi anklagades för. Det var mycket obehagligt, säger Mohammed Rshdan, vars förfäder en gång flytt från Palestina. Han och familjen betraktades därför som statslösa i Syrien. Händelsen fick honom att följa sina bröders exempel och fly. Via Libanon flög han till Köpenhamn.

Mohammed Rshdan visar handledaren Albin Svahn, exploateringsingenjör på fastighetskontoret hur vattentornet i Lunden med omgivning kan ge plats åt nya bostäder.

Efter två år i Sverige har Mohammed Rshdan kommit en god bit in i det svenska samhället. Han pratar och förstår svenska bra, och har lärt sig åtskilliga benämningar och förkortningar som SFI och UTI. Den senare står för utländska tekniker och ingenjörer och ingår i ”Korta vägen” som är en utbildning för akademiker.

Han nämner också programmet På rätt plats som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Göteborgsregionen, och som nu fört honom till en tre månaders praktikplats på fastighetskontoret.

– Jag knackar på alla dörrar för att kunna fortsätta min karriär, säger Mohammed Rshdan och berättar att han skickat in sitt cv till åtskilliga arbetsgivare.

Han har acklimatiserat sig väl och gläds åt den specialuppgift han fått, att skissa på hur Lundens vattentorn med omgivning ska kunna ge plats för både studentlägenheter och vanliga bostäder. I hans skisser finns plats för gemensamma utrymmen på hög höjd.

Lundens vattentorn med omgivning ska kunna ge plats för både studentlägenheter och vanliga bostäder. I hans skisser finns plats för gemensamma utrymmen på hög höjd.

– Jag tänker mig att studenterna ska glädjas åt att kunna träffas och njuta av den hänförande utsikten, säger Mohammed Rshdan.

Helst skulle han vilja ägna mycket mer tid åt sitt uppdrag, men han inser samtidigt han måste delta vid alla olika möten som förekommer på en svensk arbetsplats.

– Det är bra för mig både för att lära mig språket och få kunskap om hur svenska samhället fungerar, säger han.

Nu önskar han att få ett jobb som arkitekt och i framtiden drömmer han om att komplettera sin utbildning med en masterexamen i fysisk planering och stadsplanering.

När det gäller privatlivet har han också en dröm:

– Kanske kan jag så småningom träffa någon tjej, gifta mig och få ett eget hem, säger Mohammed Rshdan.

Text: Nils Svensson
Bild: Marie Ullnert