Om 15 år beräknas vi vara ytterligare 115 000 göteborgare. Därför måste vi bygga nya bostäder, arbetsplatser, parker och infrastruktur.

Om kakor på stadsutveckling.goteborg.se

Kakor på stadsutveckling.goteborg.se

Kakor används normalt för att förbättra en webbplats för dig som besökare, genom att föra över information mellan webbläsare och webbservrar. De vanligaste användningsområdena är att spara användarens val på en webbsida, för teknisk information samt för att samla in besöksbeteende för bland annat statistik och annonser.

På stadsutveckling.goteborg.se finns en standarduppsättning kakor som används på alla sidor. Utöver det finns det också kakor som används på vissa sidor eller när vissa funktioner används. Kakorna är både av typen sessionskakor (som försvinner direkt efter ditt besök) och beständiga kakor (som ligger kvar på din dator under en bestämd tid).

Du kan stänga av kakor i din webbläsare

Om du inte accepterar att kakor används kan du stänga av användningen av kakor. Det gör du i din webbläsares säkerhetsinställningar.

Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en fråga varje gång webbplatsen försöker placera en kaka på din dator. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information om detta. Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om kakor på sin webbplats.

Även om du väljer att stänga av kakor så kan du navigera och läsa innehåll på stadsutveckling.goteborg.se. Webbplatsen kan dock se annorlunda ut.

 För de här ändamålen använder vi kakor

Teknisk information

I en del fall är informationen som sparas i kakorna av mer teknisk betydelse för att till exempel komma till rätt server när det finns flera som svarar på en domän, hantera lastbalansering eller hålla en användarsession. Till webbplatser som kräver inloggning upprätthålls en pågående inloggning genom kakor, annars hade du behövt logga in för varje sida eller bild som du vill titta på.

Hemsidan använder sig av analysverktyget Hotjar. Detta samlar statisktik på hur besöker använder webbplatsen och analyseras sedan för att förbättra webbplatsen.

Så använder Hotjar kakor

Webbplatsens uppläsningsfunktion

På stadsutveckling.goteborg.se finns en uppläsningsfunktion som läser upp sidornas innehåll. Använder du uppläsningsfunktionen samlar företaget Readspeaker in viss information. Syftet är dels att spara dina inställningar så att du inte behöver upprepa ditt val av språk och dels att samla in analysdata för att göra uppläsningsfunktionen bättre.

Så använder Readspeaker kakor

Videouppspelning

Tittar du på videor inbäddade från play.goteborg.se samlar företaget Twentythree in viss anonymiserad information om din användning. Informationen samlas in dels för att förbättra prestandan av videouppspelningarna och dels för att samla analysdata om vad olika besökare har tittat på.

Så använder Twentythree kakor

Tittar du på videor inbäddade från Youtube delas viss information med Youtube. Syftet är att förbättra din användarupplevelse och att samla in statistik om vad du och andra besökare har tittat på. Youtube ägs och hanteras av Google.

Så använder Google kakor

De här kakorna använder vi på stadsutveckling.goteborg.se

Generella kakor

Kaka

Syfte

   
   
   

ASP.NET_SessionId

Sessionskaka. Syftet med kakan är att lagra en identifierare som sedan används för att identifiera data i systemet för den aktuella sessionen. Endast för internt bruk och delas inte med någon.

TS01049b6a

Sessionskaka. Används för lastbalansering av trafik.

_hjid

Beständig kaka. Genereras av Hotjar och används för att identifiera en unik besökare. Sparas i 1 år.

_hjRecordingLastActivity

Sessionskaka (SessionStorage). Uppdateras med senaste aktiviteten som besökaren utfört, om denna spåras av Hotjar.

_hjTLDTest

Sessionskaka. Används av Hotjar för att bedöma vilken domän kakorna ska sparas till.

_hjIncludedInPageviewSample och _hjIncludedInSessionSample

Beständig kaka. Används av Hotjar för att avgöra om statistik ska samlas in från besökarens aktiviteter.

Sparas i 30 minuter.

_hjAbsoluteSessionInProgress

Beständig kaka. Används av Hotjar för att avgöra om en sidvisning är den första i sessionen.

Sparas i 30 minuter.

_hjLocalStorageTest

Används av Hotjar för att avgöra om scriptet kan använda sig av LocalStorage för att spara data. LocalStorage har ingen utgångstid på data som sparas där, denna nyckel tas bort automatiskt av scriptet, vanligtvis direkt efter den skapats.

 

Kakor på vissa sidor eller för vissa tjänster

Kaka

Syfte

12216212_p och 12216212_u

Beständiga kakor. Används på sidor med inbäddade videor från domänen play.goteborg.se. Används för att hålla reda på en ”användarprofil” av besökarna. _u har ett unikt id på användaren och _p lagrar inställningar användaren gjort för spelaren. Kakorna sparas i minst 17 år i webbläsaren.

_visual_swf_referer och session_referer

Sessionskakor. Används på sidor med inbäddade videor från domänen play.goteborg.se. Innehåller information om vilken sida uppspelningen sker ifrån och används i analysen som finns i systemet.

Ad_session_id

Sessionskaka. Används på sidor som har inbäddade videor från domänen play.goteborg.se. Används för att balansera nättrafiken och förbättra uppspelningen.

Uuid

Sessionskaka. Används på sidor som har inbäddade videor från domänen play.goteborg.se. Slumpmässigt genererat id för att anonymt hålla reda på användaren under sessionen. Används vid analys som ett sätt att följa upp användningen mer noggrant.

 

Publicerad 14 februari 2018 (Uppdaterad 9 februari 2022)