Opaltorget

Opaltorget ska bli ett livligt, tryggt och tillgängligt område med täta bussförbindelser in till city, havet och grönområden. Här ska ett nytt stadsdelstorg växa fram med bland annat 1 050 nya bostäder, nya butiker, stadsdelskontor, två nya förskolor, vårdcentral, en ny Opalkyrka och en ny park.

Vad händer just nu?

  • Byggandet av det nya Opaltorget och 500 av bostäderna är i full gång.
  • Det tillfälliga torget är på plats (mitt emot Grevegårdsvägen gård 7) och förberedelserna för det nya torget har börjat. De verksamheter som finns på det tillfälliga torget är bland annat livsmedelsbutik, pizzeria/restaurang, kiosk, frisör, apotek, Kaprifolkött, öppen förskola och ett nytt Opalrum. Det finns även en tillfällig lekplats vid torget för barnen. 

Nya Opaltorget – en mötesplats för alla

Arbete pågår

Arbetet med att bygga det nya torget pågår. Det betyder ökat buller. Byggarbetet kommer framför allt att ske dagtid 07.00–16.00. Vi gör vad vi kan för att allt ska gå så smidigt som möjligt och hoppas på er förståelse.

Christina Carlsson, Opaltorget Förvaltning AB

”Tillfälligt torg ger service till Tynneredsborna”

6758

Så många besök hade öppna förskolan vid Opaltorget under 2016.

46%

46 % av de boende vid Opaltorget är födda i utlandet (2015).

6år

Det nya Opaltorget planeras vara klart om fyra år.

Opaltorget, som byggdes som en del av miljonprogrammet, har utsetts till Göteborgs fulaste torg men under de närmaste åren kommer området att genomgå en total förändring.

Från ful ankunge till vacker svan

Mikael Reidal, kommunikatör för trafikkontoret i Opaltorgets projektlokal.

Christian Schiötz, projektledare.

”Satsningen ska lyfta hela området”

Första spadtaget togs av Henrik Munck, Sanna och Therese från ungdomsfullmäktige, Anna Ericson och Ulf Kamne.

Första spadtag invigde byggstarten för nya Opaltorget

Efter en lång väntan har Opaltorget och området runtomkring fått sin efterlängtade byggstart med arbetet som ska förändra området till en plats för liv, rörelse och socialt umgänge. Den 5 april 2016 togs det symboliska första spadtaget för nya Opalområdet i Tynnered.  Ett 150-tal personer hade samlats.

Medverkande på första spadtaget var bland andra Ulf Kamne (MP) vice ordförande i kommunstyrelsen med ansvar för stadsutvecklingsfrågor, Henrik Munck (MP) ordförande i SDN Västra Göteborg, stadsdelsdirektören Maria Lejerstedt och Anna Ericson (MP) vice ordförande i fastighetsnämnden. Lokala hiphop-gruppen Bakom Skuggorna bjöd på underhållning och efteråt var det mingel på torget där man kunde ställa politikerna och projektledarna frågor och få svar om bland annat hur det nya Opaltorget kommer att se ut.

För stadsdelen Västra Göteborg är projektet en mycket positiv satsning för framtiden. Opaltorget ska bli ett tryggt och levande stadsdelstorg med många olika inslag. Samtidigt ska stadsdelen kompletteras med fler bostäder och utökad service. Målet är att skapa ett attraktivt och tryggt område med goda förbindelser till resten av Göteborg.

Fler områden som rustas upp

Göteborg står inför sitt största utvecklingssprång i modern historia. Stan ska växa med nära en tredjedel till 2035. Det planeras både helt nya stadsdelar och upprustning av befintliga bostadsområden.