En man och en kvinna strosar längs kajen en solig dag i Eriksberg med älven och Älvsborgsbron i bakgrunden.

Strosa längs kajen i Eriksberg och kika in stadsutvecklingen som skett här de senaste två decennierna.

Eriksberg

Strosa längs kajen i Eriksberg och ta en paus på bryggan ut med älven. Redan på 1990-talet påbörjades förvandlingen av Eriksberg från nedlagt skeppsvarv till levande stadsdel. Klassiska varvsbyggnader bevarades, men området kompletterades också med mängder av bostäder och kontor. Idag är Eriksberg ett relativt moget område, men det finns fortfarande utvecklingsmöjligheter i till exempel Västra Eriksberg.

Kolla även in Göteborgs landmärke Eriksbergskranen på nära håll och ta en promenad i gröna, sköna Färjenäsparken i väster.

I Färjenäsparken börjar också Kajpromenaden, en sju kilometer lång konst- och kulturvandring som sträcker sig längs Norra Älvstranden ända till Frihamnen. Karta finns att hämta på Älvrummet, se nedan tips.

Flygbild över ett somrigt Slottsberget med Sannegårdshamnen till höger i bild.

Flygbild över ett somrigt Slottsberget med Sannegårdshamnen till höger i bild.

Slottsberget

På promenaden från Eriksberg och Sannegårdshamnen mot Lindholmen måste du komma ihåg att ta en avstickare upp på Slottsberget. Ett eget litet paradis på en kulle. Här lät Lindholmens varv i slutet av 1800-talet sina anställda bygg hus, helt utan stadsplanering. Små trähus i mängder, inte helt olikt ett bohuslänskt fiskeläger. Några av husen finns kvar än idag och kvarteret är väl värt ett besök.

Älvrummets uteplats och utsikt över älven.

Besök Älvrummet, Lindholmspiren 3-5, och kolla in modellen över stadsutvecklingen i Älvstaden.

Älvrummet

Ta en båttur över till ett av Göteborgs mest expansiva områden, Lindholmen, och gör ett besök i Älvrummet. Här finns en modell över stadsutvecklingen på båda sidor om älven och en digital utställning där du bland annat kan testa att bygga din egen stad.

Utanför Älvrummet finns även en uteplats där du kan ta en lunchpaus i solen med utsikt mot älven och det färgglada huset Kuggen som fått pris för sin innovativa arkitektur.

Här kan du också hämta kartan till Kajpromenaden, en sju kilometer lång konst- och kulturvandring som sträcker sig längs Norra Älvstranden från Färjenäsparken i Eriksberg ända fram till Frihamnen.

Bild över en gammal varvsfastighet i tegel på Lindholmen.

Här ser vi gamla maskinverkstaden som idag är restaurang i form av Kooperativet. På helgerna förvandlas samma lokal till Lindholmen Street Food Market.

Varvsområdet på Lindholmen

Ett besök på Lindholmen innebär garanterat att du känner av historiens vingslag. Efter att varvskrisen var ett faktum i början av 1980-talet såldes alla fastigheter till Göteborgs Stad och idag äger det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling flertalet, där det nu huserar stora som små verksamheter.

Vandra omkring och titta på de bevarade fasaderna som idag blandas med nybyggen runt Lindholmshamnen. I området finns även ett stort utbud kaféer och matställen när hungern blir stor.

Det flytande konstverket kyrkan, Tempel för tvivel och hopp, i Lindholmshamnen i kvällsljus.

Den flytande kyrkan, Tempel för tvivel och hopp, i Lindholmshamnen.

Kajen vid Lindholmshamnen

Behöver man säga så mycket mer än så? Köp en glass eller en lunch och sitt och dingla med benen från kajen vid Lindholmshamnen och ta del av stadsutvecklingen som pågår för fullt i området.

Spana på de många båtarna i hamnen eller fäst blicken vid det flytande konstverket Tempel för tvivel och hopp, som föreställer en kyrka. Konstnären Kent Karlsson hoppas att hans verk ska väcka tankar hos betraktaren, det står var och en fritt att ge sin tolkning menar han. Konstverket sjösattes i hamnen 2004 efter att ha tillverkats på Cityvarvet. Mellan uppdragen att reparera fartyg har skickliga varvsarbetare engagerat slitit med svetsningen av det något motsträviga rombmaskiga stålnätet. Väl värt ett besök under hemestern.

Två personer tar en paus på en bänk i en av de gröna oaserna längs Anders Calssons gata på Lindholmen.

En av de gröna oaserna längs Anders Calssons gata på Lindholmen.

Pocket parks på Lindholmen

Runt om på Lindholmen har det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling, (vars huvuduppdrag är stadsutvecklingsprojektet Älvstaden), fixat små gröna oaser som kallas pocket parks.

Här kan man slå sig ner i en lummig grönska för en fika eller bara en lugn stund. De flesta ligger längs med den långa gatan Anders Calssons gata.

Här ser vi en vy över Regnbågsparken med Lindholmens nybyggnation i bakgrunden.

Regnbågsparken ligger mellan Götaverksgatan och Regnbågsgatan på Lindholmen.

Regnbågsparken

Sensommaren 2019 invigdes den temporära Regnbågsparken på Lindholmen. Parken är öppen för alla och här finns stora ytor för lek, solstolar för de varma dagarna och gröna planteringar att njuta av.

I takt med att området utvecklas kommer permanenta parker att anläggas i området. Regnbågsparken ligger mellan Götaverksgatan och Regnbågsgatan.

Två kvinnor tränar på utegymmet en vårdag vid Anders Carlssons gata på Lindholmen.

Vid Anders Carlssons gata på Lindholmen finns både utegym och pingisbord.

Utegym och pingisturnering

Uteträningssäsongen är i full gång och på Lindholmen finns det bland annat ett utegym vid Anders Calssons gata. Biceps, triceps, mage och lår, kämpa på!

För den som hellre tränar med boll finns två pingsisbord utställda längs samma gata som gymmet. Efteråt kan du unna dig häng i närliggande pocket park eller en vila i solstol i Regnbågsparken.

Vy över björken i den lilla Varvsparken med älven och kranar i bakgrunden.

Vy över björken i den lilla Varvsparken med älven och kranar i bakgrunden. Hitta parken genom att följa Anders Carlssons gata ner mot kajen.

Varvsparken

Varvsarbetarna på Lindholmen längtade efter en grön plats att vara på under rasterna. En björk som växte bredvid varvet blev utgångspunkt för längtan. I början av 90-talet fick björken sällskap av blommor som varvsarbetarna själva planterade och Göteborgs kanske minsta park, Varvsparken, var ett faktum.

I samband med varvets nedläggning föll den lilla parken i glömska. Sommaren 2019 rustades parken upp av det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling så att den åter bjuder in till återhämtning och avslappning. Bänkarna i den lilla parken är original från varvstiden och har även de fått en upprustning.

Insektshotell sätts upp på gamla Plåtgården som får nytt liv.

Insektshotell sätts upp på gamla Plåtgården på Lindholmen som får nytt liv.

Plåtgården

Senaste tillskottet av grönyta på Lindholmen är Plåtgården vid Lundbystrandshallen. Ytan håller just nu på att färdigställas och här kommer du bland annat kunna spela pingis, ta en picknick på gräsmattan, kolla in i en bikupa och bevittna diverse insekter som flyttar in i det nya insektshotellet.

Denna satsning bidrar till ett mer levande stadsrum på Lindholmen. Sist men inte minst så finns det älvutsikt såklart.

Nyhet: Biologisk mångfald i ny minipark på Lindholmen

Flicka med cyklop badar i Allmänna badet i Jubileumsparken, Frihamnen.

Allmänna badet i Jubileumsparken, Frihamnen.

Allmänna badet i Frihamnen

Frihamnen är en annorlunda plats mitt i stan. Passa till exempel på att kolla in Götaälvbron som snart är ett minne blott och se Hisingsbron växa fram på nära håll. Och här finns även Jubileumsparken med allmänna badet där du kan ta ett svalkande dopp eller basta i den världsberömda bastun.

Parken byggs om under sommaren 2020 så det kan upplevas lite rörigt i området. Aktuell information om allmänna badet i Jubileumsparken hittar du via nedan länk.

Playa Skeppsbron vid Stenpiren med solstolar, palmer och parasoller.

Njut av sand mellan tårna på Playa Skeppsbron vid Stenpiren.

Playa Skeppsbron på Södra Älvstranden

På andra sidan älven har vi Södra Älvstranden med stadsutvecklingsprojekten Masthuggskajen och Skeppsbron. Vid den sistnämnda vill vi tipsa om Playa Skeppsbron, en konstgjord strand med solstolar, palmer och parasoller precis intill resecentrumet Stenpiren. Väl värt ett besök sommartid. Ta med en parasolldrink och låtsas att du är utomlands.

Playan finns på plats hela sommaren ända fram till den 30 september 2020.

Drömmarnas kaj, Gullbergsvass.

Drömmarnas kaj, Gullbergsvass.

Drömmarnas kaj i Gullbergsvass

Möt mig där båtarna rullar ut senare idag. Bland rostiga cyklar, gummidäck och fabriksfasader. Krossat glas och avloppsrör. I hela mitt liv, hela mitt liv. Det känns som jag hör hemma i G-g-g-gullbergs kaj paradis.

Ja, så sjunger Göteborgssonen Håkan Hellström om Drömmarnas kaj vid Gullbergsvass där det ligger en mängd äldre fartyg under renovering. Längs kajen finns även ett flytande hotell och längre upp mot motorvägen finns en gokartbana.

Gullbergsvass är ett av delområdena i stadsutvecklingsprojektet Älvstaden och på sikt kommer området förändras. Gullbergsvass är väl värt ett besök, kanske med Håkan Hellström i lurarna för extra effekt.

25000

lägenheter kommer byggas i Älvstaden.

7

delområden finns i Älvstaden. Lindholmen, Frihamnen, Ringön, Backaplan, Gullbergsvass, Centralenområdet och Södra Älvstranden med Skeppsbron och Masthuggskajen.

50000

nya arbetsplatser kommer finnas i den framtida Älvstaden.

Publicerad 26 juni 2020 (Uppdaterad 7 september 2020)