Backaplan blir en tydligare del av centrala Göteborg

”Att Backaplan blir en tydligare del av centrala Göteborg handlar inte bara om vad staden gör på Backaplan, utan lika mycket vad vi gör i Frihamnen, på Ringön, runt Wieselgrensplatsen och på en mängd andra platser. Allt hänger ihop”, säger Camilla Lidholm, projektledare.

Hej, Camilla Lidholm, projektledare för Backaplan. Hur många människor ska bo och arbeta i Backplan?

– Drygt 10 000 människor. Vi arbetar för att det ska bli funktionella bostäder, fler arbetsplatser men också ett besöksmål där det finns aktiviteter för alla. Alla ska få plats, både bildligt och bokstavligt talat!

Vad kan jag göra på Backaplan?

– Varför inte ta en tur till det nya kulturhuset? Strosa i butiker, kanske ett barkbåtsrace med barnen vid Kvillebäcken, handla middagsmat, möt upp kompisarna på det stora nya torget, åk till din nya arbetsplats med smidiga kommunikationer, lämna äldreboendet och ta en promenad med väninnan runt grönområdet som går genom Backaplan, grilla i en stadsdelspark och gå på konsert senare under kvällen! Har du fler förslag på vad du vill göra i Backaplan, hör av dig. Vi arbetar mycket med att det även ska finns saker att göra och se under byggtiden.

Hur kommer stadsdelen att se ut efter omvandlingen?

– Backaplan kommer att se helt annorlunda ut i framtiden. Det kommer börja märkas redan inom loppet av ett par år. Där det idag finns stora avstånd mellan husen, mycket parkeringsplatser och inget eller lite utrymme för boende eller skolor ska det istället växa fram kvarter med bostäder, grönområden, spårvagnar och mötesplatser.

Hur ska Backaplan bli en del av centrala Göteborg?

– När Backaplan utvecklas och staden bygger bort eller omvandlar de trafikhinder som finns mellan olika stadsdelar på båda sidor älven i form av bland annat stora trafikleder och industrier blir det enklare för människor förflytta sig. Att Backaplan blir en tydligare del av centrala Göteborg handlar inte bara om vad staden gör på Backaplan, utan lika mycket vad vi gör i Frihamnen, på Ringön, runt Wieselgrensplatsen och på en mängd andra platser. Allt hänger ihop!

Vad är det roligaste med att arbeta som projektledare för Backaplan?

– Att få ta del av så otroligt många olika idéer och kunskaper som människor har. Jag kommer i kontakt med väldigt många olika människor under en arbetsvecka, om man har en tuff vecka finns det alltid någon man springer på eller arbetar med som ger en energi igen. Det är också roligt att kunna få påverka så mycket i något som håller på att ta form, och få pusha andra framåt där jag märker att de kanske inte riktigt har tron på sig själva eller på sin idé.

Publicerad 1 februari 2018 (Uppdaterad 12 december 2018)