”Tellustemplet” och ”Där linet växer” är två konstverk som nu finns att beskåda på Backaplan. Bild: Julia Sjöström.

”Tellustemplet” och ”Där linet växer” är två konstverk som nu finns att beskåda på Backaplan. Bild: Julia Sjöström.

Besöker du Backaplan nu i semestertider så ägna en stund åt de två tillfälliga konstverk som just nu finns vid handelsområdet. På en refug intill den stora parkeringen utanför Coop har Sara Lännerström murat upp en liten byggnad, ”Tellustemplet” av återvunnet tegel. Teglet kommer från det gamla fryshuset på Backavägen som revs under hösten 2019.

– Kontrasterna intresserar mig. Hantverket mot de stora asfalterade ytorna. En stilla punkt i ombyggnadskaoset. Hantverket mot de nya moderna husen. Tellus var en gudinna i den Romerska mytologin som representerade Moder jord, beskriver konstnären Sara Lännerström.

Linodling på en p-plats

En parkeringsruta har blivit platsen för Christin Wahlström Erikssons linodling”Där linet växer”.

–  Jag är intresserad av plats, processer och kunskapstraditioner. Här är en stadsdel under utveckling, men var kommer vi ifrån och vart ska vi? Vad händer på en plats då vi ändrar förutsättningarna? Hur lång tråd kan jag göra av det lin som kommer från ytan av en parkeringsruta? Det är en del av det jag kommer att undersöka under denna process, beskriver konstnären Christin Wahlström Eriksson.

Nytt sätt att arbeta

Konstprojektet på Backaplan är ett nytt sätt att arbeta och det är stadsdelsförvaltningen i Lundby som tillsammans med lokala konstnärer och i samverkan med Statens konstråd undersöker platsen inför den stora stadsomvandlingen. Ångpannegatans processer på Backaplan i Göteborg är ett av sex pilotprojekt som beviljats medel för att arbeta med konstens betydelse för en god livsmiljö.

– Projektet har bedrivit konstnärlig forskning i området sedan våren 2019, just nu innan sommaren blev de båda platsskapande insatserna klara. Det som särskilt intresserar Statens konstråd är förstås möjligheten att arbeta långsiktigt och hållbart för att utveckla miljöer tillsammans med konstnärer som har anknytning till området mot bakgrund av det nya politiska området Gestaltad Livsmiljö, där medskapande är ett viktigt fokus, förklarar Barbara Ekström, kulturstrateg stadsdelsförvaltningen Lundby.

Projektet pågår fram till årsskiftet.

”Tellustemplet” och ”Där linet växer” är två konstverk som nu finns att beskåda på Backaplan. En parkeringsruta har blivit platsen för Christin Wahlström Erikssons linodling ”Där linet växer”.

En parkeringsruta har blivit platsen för Christin Wahlström Erikssons linodling ”Där linet växer”. Bild: Christin Wahlström Eriksson.

Konst i staden

Konst finns och planeras på många platser i staden för att smycka offentliga miljöer. Här är några platser.

Publicerad 1 juli 2020 (Uppdaterad 17 juli 2020)