För projekt Hisingsbron var hösten 2019 spännande, stålet var försenat men så äntligen kom det till Göteborg. I avsnitt ett av Brobyggarna anländer äntligen den första tvärbalken. Vi får insyn i varför bron byggs och hur omgivningen påverkas när projekt hisingsbron pålar.

 

Bilden visar sektionsbyggledare Olle Andersson.

Möt brobyggaren Olle Andersson

Yrke: sektionsbyggledare, trafikkontoret Göteborgs Stad.
Ålder: 49 år.
Bor: Skalhamn vid Brofjorden nordväst om Lysekil.
Intresse: segling, skidåkning (utför helst) att ”greja” hemma.

Olle Andersson har över 30 års erfarenhet av brobyggande. Han började 1989 som broreparatör. 1994 gick Olle över till att jobba med nyproduktion av broar och många broar har det allt blivit genom åren.

Bland annat var Olle mellan 95 och 96 med och byggde Grandalsbron på riksväg 40 mellan Borås och Göteborg. En annan bro är Elsängsbron vid orten Skee längs E6 norra Bohuslän.

– Hisingsbron lockade. Jag har aldrig varit med i ett så här stort projekt tidigare. Hisingsbron är ju också det häftigaste brobygget i Göteborgs historia. För det är så mycket mer än en vanlig bro, berättar Olle när han får frågan vad det var som gjorde att han ville jobba med just Hisingsbron.

”Jag har aldrig varit med i ett så här stort projekt tidigare. Hisingsbron är ju också det häftigaste brobygget i Göteborgs historia.”

Det bästa med att jobba i projekt Hisingsbron menar Olle är att projektet inte saknar utmaningar.

– Brobygget är mycket komplicerat och det gör att ingen dag är den andra lik, vilket är mycket inspirerande. Projektet är också bemannat med väldigt många trevliga och kompetenta kollegor vilket gör att det är ren glädje att jobba i projektet.

Tidslinje över bygget av Hisingsbron 2009–2022

Första steget i planeringsprocessen kring en ny älvförbindelse presenterades 2009. Den 9 maj 2021 öppnar Hisingsbron för trafik.

Hisingsbrons tidslinje 2009–2022
Publicerad 8 april 2020 (Uppdaterad 29 september 2021)