Stadens första cykelparkeringshus ska byggas mellan Gamlestadens resecentrum och Säveån.

Stadens första cykelparkeringshus ska byggas mellan Gamlestadens resecentrum och Säveån.

Göteborg bygger cykelhus i Gamlestaden

Göteborg får sitt första parkeringshus för cyklar i Gamlestaden. Cykelhuset beräknas stå klart runt årsskiftet 2019–2020 och ska rymma 700 cyklar.

Det tre våningar höga cykelhuset ska ligga 50 meter från Gamlestadens resecentrum och ska göra det lättare för resenärer att cykla en del av resan och åka kollektivt en annan del av resan.

– Genom att erbjuda en lättillgänglig, säker och bekväm cykelparkering kan fler resenärer cykla antingen den första eller den sista delen av sin resa, säger Malin Månsson, cykelstrateg på trafikkontoret Göteborgs Stad.

I cykelhuset kommer det att finnas plats för såväl vanliga cyklar som lådcyklar, cyklar med släpkärror och andra typer av specialcyklar. Det ska också gå bra att parkera cykeln över natten eftersom huset är upplyst, kameraövervakat och får en perforerad plåtfasad som gör att det går att se både in i och ut från huset.

Det ska också gå bra att parkera cykeln över natten eftersom huset är upplyst och kameraövervakat.

Den beräknade kostnaden för byggnationen är 25 miljoner kronor.

Cykelparkeringsanläggningar planeras även vid Västlänkens tre stationer: Centralstationen, Haga och Korsvägen.

– Sådana här cykelhus finns redan i Malmö, vid Citytunnelns tre stationer där, och det är spännande att vi nu är på gång också här i Göteborg, säger Malin Månsson på trafikkontoret.

Publicerad 31 maj 2018 (Uppdaterad 6 februari 2019)