Plåtpriset delas ut för att uppmuntra och hylla innovativt och hållbart byggande. Priset går till en svensk arkitektbyrå som har färdigställt en byggnad på svensk mark under 2020, som tagit tillvara på plåtfasadens möjligheter och maximerat dem för form, funktion, innovation och miljö.

Motiveringen till cykelparkeringshusets nominering lyder:

Med en tonalitet som framhåller cykelns roll för samtiden, har denna moderna kyrka tillfört en välkommen standard för stadens nya typologi. Genom samverkan, har detaljerade och väl genomtänkta lösningar skapats och resulterat i ett självklart och sömlöst uttryck. Byggnaden känns inbjudande, trygg och funktionell, men lockar också till idéer om framtida program och möjligheter. 

Vinnaren av Plåtpriset 2021 kommer att koras i en livesändning den 18 mars. Programmet leds av Kristin Kaspersen och förutom en presentation av finalisterna samt prisutdelning, kommer det även att bjudas på ett personligt samtal med arkitektikonen och Pritzkerprisvinnaren, Thom Mayne.

Cykelparkeringshuset är nominerat som en av sex finalister. Anmäl dig till eventet, ta del av information om alla sex finalbidrag och utdelningen av Plåtpriset på plåt21.se.

FAKTA

Var: Digitalt
När: 18 mars
Tid: 14:00 - 15:00
Anmälan: Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig till arkitekter och beslutsfattare inom byggbranschen. Föranmälan krävs, registreringen stänger klockan 16 på tisdagen den 16 mars.
Läs mer på: plåt21.se

Det första parkeringshuset för cyklister i Göteborg bidrar till att göra det enklare att arbetspendla genom att kombinera cykel och kollektivtrafik.

Det finns plats för 600 cyklar på tre våningar, med eldrivna transportband längs trapporna, i cykelparkeringshuset. Däribland finns särskilda platser för lådcyklar, cyklar med släpkärra och andra specialcyklar.

Cykelparkeringshuset ligger vid Gamlestadens resecentrum och erbjuder cyklisterna lättillgänglig, säker och bekväm parkering dygnet runt. Här kan du pumpa däcken också.

Publicerad 17 februari 2021 (Uppdaterad 18 februari 2021)