Cykelparkeringshuset i Gamlestaden är det första i Göteborg.

Huset med plats för 600 cyklar ligger strategiskt placerat i den framväxande nygamla delen av Gamlestaden, bara 50 meter från Gamlestadens resecentrum där ett stort antal pendeltåg, spårvagnar och bussar stannar.

Parkeringshuset för cyklister bidrar till att göra det enklare att arbetspendla genom att göra det smidigt att kombinera resande med kollektivtrafik och cykel

P-huset för cyklister bidrar till att göra det enklare att arbetspendla genom att göra det smidigt att kombinera resande med kollektivtrafik och cykel

– Genom att erbjuda en lättillgänglig, säker och bekväm cykelparkering kan fler resenärer cykla antingen den första eller den sista delen av sin resa, säger Malin Månsson, cykelstrateg på trafikkontoret Göteborgs Stad.

Premiärparkera din cykel!

Onsdag den 19 augusti klockan 12.00 öppnades dörrarna till cykelparkeringshuset av trafiknämndens ordförande Toni Orsulic, trafikdirektör Kristina Lindfors samt representant för Parkeringsbolaget.

När dörrarna öppnats cyklade många av alla de människor som varit med och planerat och byggt huset in. Och nu är det alltså även öppet för dig att komma dit med din egen cykel och prova hur huset fungerar!

Fler parkeringshus för cyklar är på gång

Stora parkeringshus för cyklar kommer också att byggas – under eller ovan mark – vid tågtunneln Västlänkens tre stationer vid Centralen, Haga och Korsvägen.

– Det är spännande att vi nu har ett första cykelhus i Göteborg, säger Malin Månsson på trafikkontoret.

Onsdag den 19 augusti öppnades dörrarna till cykelparkeringshuset av trafiknämndens ordförande Toni Orsulic och trafikdirektör Kristina Lindfors.

Fakta: Cykelparkeringshuset på Gamlestads torg

  • Plats för 600 cyklar i tre våningar, med eldrivna transportband längs trapporna.
  • Särskilda platser för lådcyklar, cyklar med släpkärra och andra specialcyklar.
  • Öppettider: Klockan 05.30-23.00, huset är alltså låst på natten.
  • Avgiftsfritt.
  • Byggkostnaden är beräknad till 25 miljoner kronor.
  • Huset drivs av Göteborgs Stads Parkeringsbolag och förvaltas av trafikkontoret.

Huset med plats för 600 cyklar ligger strategiskt placerat i den framväxande nygamla delen av Gamlestaden, bara 50 meter från Gamlestadens resecentrum där ett stort antal pendeltåg, spårvagnar och bussar stannar.

Publicerad 19 augusti 2020 (Uppdaterad 2 september 2020)