Haga
Stadsrummet runt station Haga behåller sin unika karaktär
Den framtida stationen för pendel- och regionaltåg i Haga kommer att få tre uppgångar: i Kungsparkens västra del, vid Pusterviksplatsen samt i Handelshögskolans nya byggnad.
Som en följd av bygget av Västlänken och den nya stationen har Göteborgs stad arbetat fram en detaljplan för områdets utveckling, som omfattar stationsuppgångarna, trafikmiljön, en ny cykelparkering under mark samt en ny byggrätt inom Handelshögskolans kvarter.
Den 31 januari 2019 antog kommunfullmäktige detaljplanen för området samt tillhörande genomförandebeslut för stadsutveckling Haga station. I det senare ingår beslut om en investering i utvecklingen av området för 660 miljoner koronor.
Hänsyn till kulturmiljön
I arbetet med den nu antagna detaljplanen har stor hänsyn tagits till att bebyggelse och parkmiljöer vid station Haga omfattas av riksintresset för kulturmiljö.
- Utvecklingen av området kräver stor omsorg, hänsynstagande till kulturmiljön och en gestaltning utöver det vanliga. Inte minst med tanke på den påverkan som det pågående bygget av Västlänken innebär i form av schaktning och förlust av flera stora karaktärsskapande träd, säger Sandra Trzil, planhandläggare på Stadsbyggnadskontoret
Planområdet omfattar delar av Kungsparken och Haga Kyrkoplan som får skydds- och varsamhetsbestämmelser. Hagakyrkan, Samhällsvetenskapliga biblioteket, Rosenlundsbron och höghuset inom Handelshögskolans kvarter skyddas också genom bestämmelser.
Planen medger även en utbyggnad av Handelshögskolan, vilket innebär en rivning av det låga tegelhuset i hörnet Vasagatan-Haga Kyrkogata. Handelshögskolans nya byggnad på den platsen kommer att inrymma station Hagas södra uppgång.
Lättare att ta sig fram
Med den nya stationen i Haga kommer fler människor att röra sig i området. Detaljplanen innehåller en ny trafiklösning som ska göra det enklare för framförallt gående, cyklister och kollektivtrafik att ta sig fram.
Spårvagnshållplatsen vid Haga flyttas något norrut och blir rymligare, och det ska även göras plats för en busshållplats. Södra Allégatan och Parkgatan byggs samtidigt om så att spårvagnarna slipper dela fil med bilisterna.
Cykelparkering vid stationen
Därutöver justeras vissa gator och nya cykelbanor anläggs längs allén. En ny cykelparkering byggs under mark på station Hagas mellanplan. Cykelparkeringen kommer att kunna nås genom en nedfart placerad vid Södra Allégatan.
De nya trafiklösningarna i kombination med den nya tågstationen under mark kommer innebära att området stärks som bytespunkt för den lokala och regionala kollektivtrafiken.
Nyheter
Västlänkens stationer
Så tar du dig fram i byggtid
På Trafik Göteborg kan du se trafikläget i Göteborg just nu och de kommande åren. Här finns all trafikinformation på ett ställe.
www.trafikgoteborg.se

Se Göteborg före och efter byggtid
Göteborg har inlett sitt största utvecklingssprång i modern historia. Vi ska göra plats för 150 000 nya göteborgare och bygga 80 000 nya bostäder och lika många arbetsplatser.
Före och efter byggtidSå växer Göteborg under 2019–2050
Göteborg ska växa med nära en tredjedel till 2035. En sådan förändring kräver att vi tänker hållbart. För vi vill bygga en stad som vi kan lämna över till våra barn med stolthet. I vår tidslinje kan du följa varje steg i Göteborgs utveckling.
Tidslinje 2019–2050
Vilket betyg ger du den här webbplatsen?
Hjälp oss att göra den här webbplatsen ännu bättre. Svara på vår minienkät. Det tar bara några sekunder. Tack för dina synpunkter!
Till enkäten