”Vi finns som en service för de som bor i Hammarkullen”, säger trygghetsvärden Farzad Assadi.

”Vi finns som en service för de som bor i Hammarkullen”, säger trygghetsvärden Farzad Assadi.

”Vi försöker skapa trygghet genom att vara på plats”

Farzad Assadi arbetar som trygghetsvärd hos Bostadsbolaget i Hammarkullen. Genom sin närvaro ska han och hans kollegor ge extra service till de boende och öka känslan av trygghet i stadsdelen. ”Jag älskar att jag är ute i verkligheten och träffar många människor” säger Farzad.

Vad gör du på jobbet?

– Det är precis som det låter. Vi försöker att skapa trygghet i området genom att vara på plats och visa oss. När jag sökte jobbet fick jag en känsla av att jag kanske skulle agera som en vakt, men så är det verkligen inte. Vi finns som en service för de som bor i Hammarkullen. Vi ser till att det är fint och rent, vi håller koll på lås, dörrar och belysning så att allt fungerar som det ska. Kan vi inte fixa det själva så felanmäler vi till de ansvariga fastighetsskötarna.

Varför behövs trygghetsvärdar i Hammarkullen?

– På samma sätt som det behövs vuxna i en familj. Folket ser oss trygghetsvärdar och de litar på oss. De vet att om det är något de vill så kan de kontakta oss. Vi arbetar från klockan fyra på eftermiddagen till elva på kvällen. Det gör att många har möjligheter att träffa oss när det passar dem. Jag hade läst och hört en del dåliga saker om Hammarkullen, men det är väldigt mycket lugnare och trevligare här än vad det skrivs.

Hur bidrar ni till att öka tryggheten?

– Om någon vill begå bus eller brott så vet de att vi finns där. I början trodde en del att vi samarbetade med polisen och bekämpade brottslighet, men det gör vi inte. Bara indirekt. Genom att finnas i området har vi en påverkan på ett sätt. De som busar kanske släpper sina dumma idéer.

Jag hade läst och hört en del dåliga saker om Hammarkullen, men det är väldigt mycket lugnare och trevligare här än vad det skrivs.

Vad är det bästa med jobbet?

– Jag måste säga att det är den sociala biten, att jag träffar så mycket folk. Den relation och trevliga bekantskap vi får med de boende här är väldigt speciell. Alla är väldigt positiva och hälsar på oss.

Vad ger dig energi?

– Jag har varit egenföretagare tidigare i mitt arbetsliv. Jag har alltid varit motiverad att förändra och utveckla. I det här jobbet tror jag att vi kan förändra området till det bättre. Om man lyckas med det i ett område kanske andra människor på andra platser kommer på samma tankar. Då kan det leda till förändringar i ett helt samhälle.

Text: Marcus Olsson
Foto: Sanna Tedeborg

”I början trodde en del att vi samarbetade med polisen och bekämpade brottslighet, men det gör vi inte. Bara indirekt. Genom att finnas i området har vi en påverkan på ett sätt. De som busar kanske släpper sina dumma idéer”, säger Farzad Assadi som är trygghetsvärd i Hammarkullen.

Målet är att Göteborg ska vara en jämlik stad

”Göteborgs Stad arbetar varje dag med att på olika sätt förbättra livsvillkoren för invånarna i form av stöd, omsorg, skola och hållbar stadsutveckling.”

Ulrika Lundquist, processledare för fokusområdet Hållbara och jämlika livsmiljöer.

 

Intervju om jämlikhet
Publicerad 27 december 2018 (Uppdaterad 25 februari 2019)