Foto: Sian Hedberg, Konstrepubliken, Psykiatrins monument.

– Psykiatrins monument är ett eget initiativ från fria kultursektorn. Men vi tror att de inspirerats av det tidigare konstprojektet på Backaplan ”Konst som stadsutveckling - Ångpannegatans processer” samt att det finns en pilot för kulturplanering i stadsutveckling på Backaplan. Vi är särskilt intresserade av kulturlandskapet på Backaplan eftersom vi skall bygga ett kulturhus där, säger Barbara Ekström, utvecklingsledare kultur på kulturförvaltningen, Göteborgs Stad.

Skapas av plywoodskivor och lastpallar

Skulpturen har skapats av etablerade konstnärer i samarbete med patienter. Dessa erfarenheter spelar en betydande roll i utformningen av projektet.

De medverkande konstnärerna och patienterna har byggt monumentet med exempelvis lastpallar och plywoodskivor och annat flyttbart byggmaterial. Bygget färgas av varje deltagares gestaltning och bildar i sin helhet en mosaik i form av ett hus eller ett torn där publiken bjuds in till att delta.

”Konstrepubliken-Psykiatrins monument” genomförs med stöd från Konstnärsnämnden, ABF och Göteborg Stad.

Livestream med konstnärer en del av programmet

Bygget startade i maj och invigs den 15 september. Under september och oktober kan publiken ta del av seminarier, workshops och föreläsningar inne i konstverket på Backaplan. Eventen kommer också streamas för att nå en bredare publik.

Medverkande i programmet är bland andra konstnärerna Carolina Falkholt och Anna Odell.

Du hittar programmet i sin helhet samt mer information om konstinstallationen på verkets egen webbplats: Konstrepubliken -Psykiatrins Monument.

Vill du veta mer om stadsutvecklingen kring Backaplan?

Besök stadsutveckling.goteborg.se/backaplan

Publicerad 14 september 2021 (Uppdaterad 10 november 2021)