I mars 2022 testades Hisingsbrons arkitektoniska belysning för första gången. Hisingsbron har utöver vanlig gatubelysning en spännande effektbelysning som utgörs av led-armaturer på pylonerna, lyftspannet och stålbalkarnas undersidor och kan byta färg beroende på årstid och högtid. Fotograf: Antony Sestre

Hisingsbrons pyloner anländer och monteras

De fyra pylonerna är karakteristiska för Hisingsbrons arkitektritade form. De utgör brons signum och ser till att det stora lyftspannet kan hissas upp och ner.

Efter att pylonerna anlänt den 11 juli och lagt till vid Kajskjul 107 i Frihamnen kommer de liggande pylonerna att lyftas över från skeppet UHL Falcon till pråmen ”Mursu av Lyseskil” och resas upp till ett vertikalt läge mellan den 11–12 juli.  Därefter monteras delar av maskineriet.

Montering av pyloner

Den 18 juli bär det sedan iväg uppströms för passage i farleden genom Götaälvbron och montering på Hisingsbrons tvärbalkar. För att pylonerna ska kunna lyftas på plats körs stora kranar ut på Arpeggio, brodelen över älven, som då också har fått sin betongfarbana färdigställd.

– Monteringen av pylonerna kommer att bli ett spektakulärt moment, säger Peo Halvarsson, produktionschef på Skanska.

Tidsplan för montering:

  • Brostöd 16 norra sidan: 20–21 juli
  • Brostöd  15 södra sidan: 24–25 juli

Mer än en bro – också en maskin

I varje pylon ska en 187 ton tung motvikt i stål lyftas in för att kompensera för lyftspannets vikt. Alla fyra pyloner har sitt eget maskineri med lintrumma, linhjul och avlastningsmaskineri. Vissa av dessa ska monteras i pylonerna innan det är dags för transport genom Götaälvbron. Faktum är att Arpeggio är CE-märkt, det vill säga att bron ska uppfylla kraven för en maskin.

Pylonernas vikt: 187 ton vardera
Pylonernas höjd: 35 meter

Visualiseringsbild av Hisingsbrons fyra pyloner.

Fakta: Hur mycket väger egentligen en pylon?

Du som följt projekt Hisingsbron i olika medier och kanaler kanske har märkt att det florerar olika uppgifter om pylonernas vikt. Inget är egentligen fel men som vanligt när det kommer till siffror så finns det olika sätt att räkna och olika professioner är intresserade av olika vikter.

En pylon består av tre olika delar: en motvikt (som ska reglera lyftspannet), ett pylonbenet och en pylontopp. Vid lyft från pråmen väger motvikten 115 ton, Pylonbenet 101 ton och pylontoppen 16 ton.

Väl på plats kommer motvikten kompletteras och packas med ytterligare tyngder upp till cirka 185 ton. Det ger en total vikt på en pylon på 302 ton.

Pylonerna är från farbanan 36 meter höga varav 28 meter är den öppningsbara höjden på Hisingsbron.

Möt människorna som bygger Hisingsbron

Missa inte vår webb-tv-serie ”Brobyggarna”.

Del 3 – Bron växer fram
Publicerad 6 december 2016 (Uppdaterad 28 juni 2022)