Foto: Niklas Maupoix

Foto: Niklas Maupoix

Brobyggarna del 2 – Stål möter betong

I avsnitt två är det dags att montera den första tvärbalken. Men hur lastas egentligen en 650 ton tung stålpjäs av och vad är det som ger produktionschef Peo Halvarsson rysningar?

Den första tvärbalken har anlänt på skeppet Meri. Det är ett precisionsarbete med finjusteringar som inte går att hasta fram när tvärbalken ska lastas av.

Den del vi kommer se av Hisingsbron över Göta älv är egentligen bara toppen på ett isberg. I avsnitt två av Brobyggarna får vi lära oss mer om all de pålar som pålats ner i älven och som ska bära och stabilisera Hisingsbrons stål.

Se del 2 av Brobyggarna här:

Brobyggarna S01E02 – Stål möter betong

Brobyggarna avsnitt 2 - Stål möter betong

På bilder syns projektledare Susanne Viberg titta ut över Göta älv från Götaälvbron.

Möt Susanne Viberg

Yrke: projektledare, trafikkontoret Göteborgs Stad.
Ålder: 54 år.
Bor: Lökeberg, mellan Kungälv och Marstrand.
Intressen: golf, äta och dricka gott i trevligt sällskap, vara ute i naturen.

Susanne Viberg har jobbat med att bygga infrastruktur sedan 1987. Hon har bland annat varit med och byggt en rörlig bro. En klaffbro i Töreboda över Göta Kanal på tidigt 90-tal men den hade lite andra dimensioner än vad Hisingsbron har.

När Susanne får frågan om vad det var som gjorde att hon ville vara med och bygga Hisingsbron svarar hon, att hon är uppvuxen på Hisingen och tycker att Hisingsbron är det mest spännande projektet i Göteborg.

– Riktig stadsbyggnation med många tekniska utmaningar, säger Susanne.

Det är också det som Susanne tycker är roligast med att vara en del av projekt Hisingsbron:

– Det kommer nya utmaningar varje dag! Det är ett privilegium att få ingå i ett team med härliga engagerade och kompetenta kollegor där vi med hjälp av varandra driver projektet framåt och har riktigt kul under tiden.

Nyfiken på att se mer?

Här hittar du avsnitt 1 och 3.

Publicerad 8 april 2020 (Uppdaterad 16 april 2020)