Hisingsbron

Flera milstolpar för Hisingsbron i sommar

Montering av fyra pyloner, ett 750 ton tungt lyftspann och installation av maskineriet. I sommar blir det full aktivitet vid byggnationen av Hisingsbron. Det är nu som bron får sin karakteristiska siluett.

Det är i mitten av juli som ett skepp lastat med tolv stora stålkonstruktioner beräknas komma från Sevilla och lägga till i Frihamnen. På skeppet finns Hisingsbrons fyra pyloner, fyra pylontoppar och fyra motvikter som vardera väger 187 ton.

När lasten har nått sin destination lastas pylonerna om till en pråm, ställs upp i vertikalt läge och sedan monteras delar av maskineriet i pylonerna innan det är dags för passage genom Götaälvbron.

– Det är stora och tunga delar som kräver en enorm precision när de ska monteras. Felmarginalerna är på millimeternivå så det är en stor utmaning. Vi beräknar att det tar två dagar att montera varje pylon, säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret för byggnationen av Hisingsbron.

Samtidigt som pylonerna monteras kommer nästa stora leverans från Sevilla.

– Det är en efterlängtad milstolpe, det 750 ton tunga lyftspannet är vår sista leverans av stål till Hisingsbron, säger Susanne Wiberg.

Lyftspannet ska enligt planen monteras i slutet av augusti. Då stängs farleden runt arbetsområdet i sju dagar.

Publicerad 18 juni 2020 (Uppdaterad 18 juni 2020)