Lyftspannet äntligen på plats.

På måndagen var det dags att montera lyftspannet på själva bron. Tidigt på morgonen stängdes farleden av och den stora nordatlantpråmen, som lyftspannet vilat på sedan ankomst från Sevilla, gick ut i farleden med hjälp av bogserbåtar, för att sedan förtöjas mellan pylonerna.

Lyftspannet utgörs av en stålplatta som mäter 41 x 36 meter – det är lika stort som halva Stora Saluhallen vid Kungstorget. Sedan det ankom till Göteborg snart för en månad sen har konstruktionen förberetts med bland annat ytbeläggning av körbana, montering av gång- och cykelbana och målning.

 En så kallad multi wheeler (enkelt förklarat lyftkran för tunga lyft) hissar upp lyftspannet till en nivå som är något högre än bron, så att det kan köras in till sin position. När det sedan är i position läggs det i sina permanenta lager som om det vore i ett nersänkt läge.

- Det har gått bra under morgonen. Men står du och tittar där ute så tycker man att allt går väldigt långsamt men det är jättesmå marginaler. Man får ta det i lugn takt för att det ska funka, säger Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret för byggnationen av Hisingsbron.

Första promenaden över Hisingsbron

Allt gick som det skulle och innan dagens slut vilade lyftspannet i sitt läge mellan pylonerna. Först att ta en promenad på den nya bron blev Skanskas produktionschef Peo Halvarsson, som i vanliga fall brukar promenera hem över Götaälvbron men som dagen till ära kunde gå hem på den nya bron.

Till helgen beräknas lyftspannet lyftas upp på sitt övre läge där det beräknas ligga kvar till mitten av oktober, då man ska börja med testerna.

- Just nu monterar vi mycket maskineri och el inuti pylonerna som behövs för att kunna lyfta lyftspannet upp och ner. Dessa tester börjar i oktober och fortsätter till att man kan släppa på trafiken någon gång mellan februari-mars. Det är en lång process innan bron är färdig för trafik, berättar Susanne Wiberg.

Lyftspannet glider sakta in på plats

Publicerad 1 september 2020 (Uppdaterad 8 september 2020)