Pylonerna lastas på skeppet UHL Falcon för att skeppas till Göteborg. Foto: Skanska MTH

Hisingsbrons signum, pyloner med pylontoppar, är nu klara i fabriken i Sevilla i Spanien och har lastas på skeppet UHL Falcon. Skeppet gick från Spanien den 2 juli och ska nu segla förbi Odense i Danmark för att hämta upp motvikter till Hisingsbrons lyftspann som sedan ska monteras inne i pylonerna.

Den 11 juli väntas skeppet UHL Falcon anlända till Göteborgs hamn. Skeppet har nu gått från Danmark och ser ut att vara i Göteborg vid 12:00.

När skeppet väl är här kommer det att lägga till i Frihamnen, kajplats 107. Under några dagar kommer projekt Hisingsbron ägna sig åt att lasta om från skeppet till pråmen "Mursu av Lysekil". Under lördagen lyfts 3 av 4 motvikter över och under söndagen kommer ytterligare en motvikt samt pyloner och pylontoppar att lyftas över till pråmen. Det förberedande arbetet kommer att starta klockan 07:00 under söndagen den 12 juli.

– Runt klockan 09:00 tror vi att den sista motvikten, pyloner och pylontoppar kommer börja lyftas över till pråmen Mursu, säger Skanskas produktionschef Peo Halvarsson.

Upplev när historia skrivs på plats

Hisingsbrons förväntade livslängd är 120 år viket gör bygget historiskt. Visst vore det häftigt att kunna säga att du var där när historia skevs? Vill du uppleva ankomst, passage och montering av pylonerna på plats kan vi tipsa om följande utkiksställen:

Pylonernas ankomst 11 juli:  Bananpiren, Göteborgsoperan eller Götaälvbrons västra gångbana

Möt människorna som bygger Hisingsbron

Missa inte vår webb-tv-serie ”Brobyggarna”.

Del 3 – Bron växer fram
Publicerad 7 juli 2020 (Uppdaterad 23 juli 2020)