Brobyggarna bygger mer än en bro

Ett nytt landmärke växer just nu fram i Göteborg, Hisingsbron. Bron som är mer än en bro. Barriären över älven försvinner och staden byggs samman. Hisingsbron blir en plats där människor kan mötas. Men hur byggs något som är mer än en bro? I Brobyggarna kan du följa det komplexa bygget och hur människorna som bygger bron tar sig an allt från stormar på Biscaya till millimeteranpassningar av 7500 ton tungt stål.

Filmteam på arbetsområdet

Under hösten 2019 har ett filmteam i ur och skur följt projekt Hisingsbron för att filma och dokumentera bygget av bron. Detta har nu resulterat i de tre första spännande avsnitten av Brobyggarna. Produktionen är ett samarbete med SKANSKA MTH. Första avsnittet av serien släpps den 8 april men redan nu kan du smygtitta här.

Brobyggarna Webb TV-serie Teaser

Brobyggarna - webb tv-serie om Hisingsbron

Brobyggarna - Stålet kommer

Efter stormar på Biscaya kan det spanska stålet äntligen segla in i Göteborgs hamn. Men det är små marginaler när skeppet Meri ska ta sig igenom Götaälvbron, bara 20 centimeter. Se hur det går i avsnitt ett av Brobyggarna.

Brobyggarna - Stål möter betong

I avsnitt två är det dags att montera den första tvärbalken. Men hur lastas egentligen en 650 ton tung stålpjäs av och vad är det som ger produktionschef Peo Halvarsson rysningar? Missa inte avsnitt två av Brobyggarna.

Brobyggarna - Bron växer fram

När det är dags att montera sidospannen av stål på Hisingsbron så är det finlir som gäller. De längsta sidospannen är drygt 40 meter långa och väger 140 ton och det finns bara en marginal på 2 millimeter när det ska fästas i brons kopplingsbeslag. Se hur det går i avsnitt tre av Brobyggarna.

Möt människorna som bygger Hisingsbron

Missa inte vår webb-tv-serie ”Brobyggarna”.

Del 3 – Bron växer fram
Publicerad 1 april 2020 (Uppdaterad 16 juli 2020)