Här får ungdomar guidning under VR-promenaden av en projektmedlem.

Här får ungdomar guidning under VR-promenaden av en projektmedlem.

VR-promenad över Hisingsbron lockade många

Att vandra runt i en virtuell värld kan locka gymnasieungdomar, deras småsyskon och till och med mormödrar. Det fick projekt Hisingsbron bli varse under Future Skills den 9–11 oktober. Där vägleddes besökare i VR-världen, i frågor om byggnationen och inte minst kring vilka spännande jobb som finns i ett brobygge.

Gymnasiedagarna och Future Skills är en mässa som arrangeras en gång per år och ska guida ungdomar som funderar på vilken gymnasieutbildning de ska välja. Projekt Hisingsbron fanns på plats på mässan och visade på den bredd av yrken som samhällsbyggarbranschen och ett brobygge erbjuder.

Över 30 000 personer besökte mässan och VR-promenaden i projektets monter var poppis. Besökare fick testa Virtual Reality genom att själv styra sin promenad på, under och över Hisingsbron och samtidigt få personlig guidning av representanter från projektet. Förutom några åksjuka reaktioner, syntes mycket nyfikenhet, intresse och en ökad förståelse för hur stort bygget faktiskt är.

Förutom några åksjuka reaktioner, syntes mycket nyfikenhet, intresse och en ökad förståelse för hur stort bygget faktiskt är.

VR-promenaden ledde även till frågor om vilka jobb som finns i samhällsbyggarbranschen i allmänhet, och i ett brobygge i synnerhet. I montern användes ett specialdesignat bord för att ge en hint om just detta. Ett 20-tal av projektets olika yrkesroller – allt ifrån ingenjörer och byggledare till fotografer och elektriker presenterades, för att visa på den bredd av yrkesroller som finns och behövs. Bordet var omringat av fyra pyloner – skalenliga med den verkliga Hisingsbron och i rätt färgkod – och drog många ögon till sig. Förutom yrkesspecifika frågor, fick projektet många frågor om själva bron, svaren på några av dem kan du läsa här.

Våning 2026

Vill du kika på det specialdesignade bordet, spana in en modell av Hisingsbron i trä eller veta mer om Hisingsbron? Besök Våning 2026 på öppet hus, eller boka ett studiebesök här.

Publicerad 16 oktober 2018 (Uppdaterad 29 januari 2019)