Först träd sedan lekskulpturer. Göteborgs femte utflyktslekplats på temat form och fantasi tar nu plats i Jubileumsparken.

Först träd sedan lekskulpturer. Göteborgs femte utflyktslekplats på temat form och fantasi tar nu plats i Jubileumsparken.

Omvandlingen av den karga platsen vid Kvillepiren i Frihamnen blir allt mer tydlig. För två veckor sedan var det enda som stack upp över marken den ”Allmänna bastun”. Nu står 31 stora träd, med vajande kronor, på platsen för Jubileumsparkens första permanenta del på land.

Träden har flyttats på grund av bygget av Västlänken. De har nu fått nya permanenta platser i Jubileumsparken. Där blir de en del av de grönskande gläntorna som bland annat ska omge Göteborgs femte utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer.

Konst för lek, fantasi och avkoppling

Från och med denna vecka (vecka 36) och en månad framöver monteras lekskulpturerna i Jubileumsparken. Förutom att utmana fantasin så ska de uppmuntra till fartfyllda såväl som lugna lekar och avkoppling.

– Det blir skulpturer att klättra, balansera, gunga och rutscha på men också att slappa på, speja från, gömma sig i och fika vid. Även ljudskulpturer och fabeldjur kommer att ingå i utflyktslekplatsen, berättar Malin Gustafsson, projektledare, park- och naturförvaltningen.

"Det blir skulpturer att klättra, balansera, gunga och rutscha på men också att slappa på, speja från, gömma sig i och fika vid. Även ljudskulpturer och fabeldjur kommer att ingå i utflyktslekplatsen."

Följ skulpturerna på @stadsutvecklinggoteborg

De specialdesignade lekskulpturerna är framtagna i samarbete med konstnärerna Daniel Götesson "EKTA", Patrik Bengtsson och New Order Arkitektur.

– Till våren ser vi fram emot att hälsa unga som gamla välkomna till stadens nya utflyktslekplats för att leka och lära, upptäcka och utforska eller bara vara. Men redan under kommande veckor kan du se när lekskulpturerna kommer på plats i stories på @stadsutvecklinggoteborg, säger projektledare Malin Gustafsson.

"Till våren ser vi fram emot att hälsa unga som gamla välkomna till stadens nya utflyktslekplats för att leka och lära, upptäcka och utforska eller bara vara. Men redan under kommande veckor kan du se när lekskulpturerna kommer på plats i stories på @stadsutvecklinggoteborg."

Leverans av konstnärliga lekskulpturer till Jubileumsparken. Under september monteras de på plats för att bli en del av Göteborgs femte utflyktslekplats.

Stora snäckor att gömma sig i, klättra på eller vila i. Det är några av de lekskulpturer som nu kommer på plats i utflyktslekplatsen i Jubileumsparken.

Fakta: Utflyktslekplatser i Göteborg

  • I Göteborg finns fyra utflyktslekplatser; Plikta i Centrum (Slottsskogen), Positivparken i Frölunda, Angeredsparken och Hisingsparken. Den femte utflyktslekplatsen byggs under hösten 2021 i Jubileumsparken. 
  • Utflyktslekplatserna är större lekplatser, där både barn och vuxna kan leka tillsammans. På vissa av lekplatserna finns det personal som håller i aktiviteter och kan svara på frågor.
Publicerad 6 september 2021 (Uppdaterad 9 september 2021)