Full fart på byggandet i Jubileumsparken till och med 2023.

Full fart på byggandet i Jubileumsparken till och med 2023.

Jubileumsparken

Så växer Jubileumsparken fram till 2023

Grönskande parkområden, bryggor, promenadstråk och Göteborgs femte utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer. Det kan parkbesökarna ta del av i Jubileumsparken våren 2022. Året därpå ska även ett nytt flytande hamnbad stå klart.

Våren 2023 är planen att ett nytt flytande landskap för bad och vistelse ska stå färdigt i Jubileumsparken. I det nya hamnbadet ska det befintliga ”Allmänna badet” ingå och det ska finnas vattenlek för små barn samt möjligheter till simning, simträning och hopp.

Planering av hamnbadet pågår och upphandling genomförs under 2021. Målsättningen är att börja bygga badet under våren 2022 och färdigställa det under våren 2023.

– Lagom till jubileumsfirandet 2023 planerar vi för att göteborgarna ska kunna bada ”mitt i stan”, säger Jakob Andreasson, avdelningschef stadsutveckling, park- och naturförvaltningen.

Göteborgs femte utflyktslekplats öppnar våren 2022
På land däremot är byggnationen i full gång sedan i januari. Där byggs nu Göteborgs femte utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer och grönskande gläntor.

Lekskulpturerna har börjat byggas och under sensommaren kommer de på plats i parken. Under hösten planteras blommar, buskar och träd; bland annat ett trettiotal träd som flyttats tillfälligt till plantskola på grund av bygget av Västlänken.

– Under våren 2022, när växterna har etablerat sig, kommer vi att öppna de nya parkdelarna för besökare, berättar Jakob Andreasson.

Fyra tallar står vid uteklassrummet "Näsan i blöt" i Jubileumsparken.

Ett trettiotal träd som flyttats tillfälligt från staden till plantskola på grund av bygget av Västlänken kommer att få permanenta platser i Jubileumsparken under 2021. Redan 2017 flyttades ett tiotal tallar från Korsvägen till Jubileumsparken på grund av bygget av Västlänken. De står vid uteklassrummet "Näsan i blöt" och ut på Kvillepiren.

Bad även sommaren 2021
Under vintern har skador uppstått på det ”Allmänna badet”. Park- och naturförvaltningen arbetar nu med att åtgärda skadorna för att kunna erbjuda bad i Jubileumsparken även sommarsäsongen 2021.

Under hela byggtiden är delar av Jubileumsparken öppen för besök, anpassat efter gällande rekommendationer för att minska smittspridning av covid-19. Information om vad som är öppet och vilka aktiviteter som anordnas finns i parkens digitala kanaler på webbplatsen goteborg.se/jubileumsparken, instagram och facebook.

Fem personer - vuxna och barn - befinner sig på en stor brygga som går ut i älven från Kvillepiren i Frihamnen. De deltar i en aktivitet med Sportfiskarna på påsklovet 2021 där besökare får prova på fiske. Det är soligt väder med tunna moln. I bakgrunden vid Frihamnspiren ligger två stora skepp.

Jubileumsparken är öppen i delar för besök och aktiviteter anordnas under hela byggtiden, anpassat efter gällande rekommendationer för att minska smittspridning av covid-19. Fiske med Sportfiskarna är ett exempel på aktiviteter som anordnades under påsklovet.

Publicerad 19 april 2021 (Uppdaterad 19 april 2021)