En solig dag med badande människor i Jubileumsparkens testbassäng.

En solig dag med badande människor i Jubileumsparkens testbassäng.

Samarbete ger publikrekord i Jubileumsparken

Jubileumsparken är innovation, utveckling och planering i ett. Här testas och utvecklas platsen samtidigt som utbyggnad pågår. Och det är ett arbete som vi gör tillsammans – kanske är det därför parken slagit publikrekord i år igen. I en ny film berättar projektledarna hur vi kommit hit.

I slutet av förra veckan kom nyheten om ett nytt besöksrekord i Jubileumsparken. Fler än 105 000 personer besökte parken förra året, en ökning med 25 000 sedan året dessförinnan.

– Inom platsbyggandet arbetar vi med tidsperspektivet tre till fem år. Vi börjar inte med en park med 100 000 besökare första dagen, utan det är en stegvis utveckling, säger Jessica Segerlund, projektledare på Älvstranden Utveckling. 

Många är delaktiga i arbetet

En viktig del i att Jubileumsparken lockar så många är att den skapas i ett brett samarbete. Gruppen som leder arbetet med Jubileumsparken kommer från tre olika håll: park- och naturförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och det kommunala fastighetsbolaget Älvstranden Utveckling. Men tanken på samarbete slutar inte i projektledningen. Genom att bjuda in boende och besökare vid olika tillfällen för att planera eller bygga, blir fler delaktiga i arbetet.

"Så fort en ny del av parken ska byggas så har vi hämtat synpunkter från göteborgarna"

– Så fort en ny del av parken ska byggas så har vi hämtat synpunkter från göteborgarna, både genom ord och byggande, säger Amelie Sandow, projektledare från park- och naturförvaltningen.

Förra året byggdes till exempel utelekrummet Näsan i blöt tillsammans med göteborgarna. Och varje sommar arbetar ungdomar från alla stadsdelar i parken. De kommer från olika bakgrund och bidrar till att göra parken välkomnande för alla – oavsett om du är i Jubileumsparken för att bada, leka eller segla.

En 400-årspresent till Göteborg

Nästa år invigs första delen av den permanenta parken. Då har Jubileumsparken i Frihamnen varit öppen som testarena sedan 2013. Besökarna har provat olika sätt att bada och leka men också andra aktiviteter som odling, rollerderby och segling.

– Man kan säga att det här är en av stadens presenter till Göteborgs 400-årsjubileum, säger Kristoffer Nilsson, projektledare från stadsbyggnadskontoret.

I filmen nedan berättar projektledarna hur de jobbar för att utveckla Jubileumsparken till en allmötesplats vid vattnet.

Jubileumsparken-Charlotte och Kristoffer-tumnagel video.png

Jubileumsparken - en allmötesplats på allmän begäran

Publicerad 21 januari 2020 (Uppdaterad 23 januari 2020)