På den grusade parkeringsytan framför multisportarenan i Kvibergs Park ska en idrottsanläggning med ishall och sporthall byggas. Dessutom ska området få en temalekplats och gruppträningsplattform.

Mellan 1895 till 1994 var Kviberg i Östra Göteborg ett regementsområde. Under 2000-talet har området utvecklats till en mötesplats för idrott, hälsa, kultur och utbildning.

För många är området känt för det stora antalet bollplaner som används bland annat under Gothia cup. Men här finns också multisportanläggningen Prioritet Serneke Arena med bland annat skidanläggning, idrotts- och fotbollshallar, gym, konferens, hotell och skolor.

I området finns också en klätteranläggning, en stor inomhushall för beachvolleyboll, motionsspår, hinderbana, skolor, föreningslokaler och kulturaktörer.

De senaste tillskotten är en hinderbana (2019), besökstoalett (sommaren 2020) och en hybridgräsplan (vintern 2020). Och mer är på gång!

Idrottsanläggning med ishall och idrottshall

Söder om multisportanläggningen Prioritet Serneke Arena, längs med Marketenterivägen, ska en ny idrottsanläggning byggas med idrottshall och ishall . Byggstart februari 2021 och klar våren 2022.

Idrottshallen ska fylla föreningslivets behov av att kunna spela matcher och arrangera mindre och medelstora evenemang.

Idrotthall med plats för evenemang

Idrottshallen ska fylla föreningslivets behov av att kunna spela matcher och arrangera mindre och medelstora evenemang. Den kommer att bestå av två fullmåttshallar för träning som vid evenemang blir en publik arena med skjutbara läktare.

Ishall för träning och allmänhetens åkning

Anläggningen rymmer också en ishall som ska fungera som en träningshall med plats för cirka 300 åskådare. Den kommer att vara anpassad för såväl ishockey och konståkning som kälkhockey.

Lekplats ska locka barnfamiljer

Kvibergs Park ska vara en mötesplats för alla åldrar och folk från hela Göteborg. För att bredda parkens utbud och locka fler barnfamiljer ska därför en temalekplats byggas mellan utegymmet och den nya hybridplanen.

Utomhusscen för gruppträning och uppträdanden

En annan satsning som görs för att bredda parkens utbud och locka nya målgrupper är att bygga en ”gruppträningsplattform” i nära anslutning till den nya lekplatsen. 

Med gruppträningsplattform menas en typ av scen med tak som kan användas till både gruppträning och mindre kulturevenemang under sommarhalvåret.

Visionsbild på en byggnad.

Visionsbild av sporthallen och ishallen som ska byggas i Kvibergs Park som har gemensam entré i mitten av byggnaden. Visionsbild: Wahlström & Steijner Arkitekter AB.

En gräsmatta, i bakgrunden syns träd utan löv.

En lekplats med temat idrott och friskvård ska byggas i Kvibergs Park, troligtvis mellan utegymmet och hybridgräsplanen som blev klar i början av 2021.

Kontakt - is- och idrottshall

  • Dijan Vranjic
  • Byggprojektledare
  • Telefonnummer: 031-3682187
  • Carola Helltén
  • Verksamhetsutvecklare
  • Telefonnummer: 031-3682132

Frågor och svar

Mellan 1895 till 1994 var Kviberg i Östra Göteborg ett regementsområde. När områdets militära epok var till ända tog Göteborgs idrottsförbund 1999 fram en vision om att området skulle vara inriktat mot idrott och hälsa. I december 2016 beslutade Göteborgs Stad om en uppdaterad vision där även kultur och utbildning ingår som viktiga byggstenar:

”Kvibergs Park är Sveriges främsta mötesplats där idrott, hälsa, kultur och utbildning förenas. Här skapas glädje, gemenskap och meningsfull fritid som bidrar till livskvalité och livslångt lärande för alla. Kvibergs Park gör Göteborg till en mer hälsosam och roligare stad att leva i.”

Sporthallen i Kvibergs Park kommer inte att ha lika många publikplatser som Lisebergshallen hade, den hall som bland annat var handbollsklubben Redbergslids hemmaarena. Anledningen till att publikplatserna är färre är att detaljplanen inte tillåter att vi bygger en större hall här.

Sporthallen i Kvibergs Park anses därmed inte som en godkänd hall för herrelitspel i handboll. Dock kommer den att kunna användas för många andra typer av matcher och medelstora kultur- och idrottsarrangemang.

Isdala är gammal och i tekniskt dåligt skick. Den ska därför rivas och på platsen ska det istället byggas en ny simhall.

Uppdaterad 20 oktober 2021