Lindholmen

LTG utsedd till årets skolbyggnad

Det är utbildnings- och konsultföretaget Nohrcon, med huvudkontor i Köpenhamn, som arrangerar arkitekturtävlingen Året förskole- och skolbyggnad. Lindholmens tekniska gymnasium, LTG, var nominerat med fyra andra nybyggnadsprojekt till 2020 års pris.

I omröstningen fick LTG nära 700 röster, med kommentarer som:

”Funktion, estetik och pedagogik i perfekt förening.”

”En byggnad som sätter praktik och teknik i första rummet och som inte är rädd att visa det.”

Stolta projektdeltagare

Ulrika Videli var projektansvarig från LF för byggprojektet och är väldigt glad över utnämningen:

- Projektet har genomstrålat en god projektkultur och jag tänker att det är allas engagemang och goda vilja som har gjort att vi har kunnat leverera en arkitektonisk, kvalitativ och kostnadseffektiv produkt.

Lokalnämndens ordförande Christer Holmgren, M, gratulerar elever och personal:

- Här på det nya Lindholmen tekniska gymnasium är alla tekniska utbildningar samlade på samma ställe i en fantastisk byggnad. Det främjar utveckling och ger elever och lärare möjligheter till utbyte med varandra över ämnesgränserna. Jag lyckönskar alla som får chansen att verka i den här ändamålsenliga och nu även prisbelönta byggnaden.

”Byggnaden är skapad som en öppen lärobok.”

Jan Landqvist, LTG:s förvaltare, är stolt över att ta hand om LTG och säger att byggnaden skiljer sig från andra i hans fastighetsportfölj.

- Byggnaden är skapad som en öppen lärobok, där elever kan använda sig av den för att i verkligheten se och praktisera de ämnen som studeras. Byggnaden andas öppenhet, nytänkande och inkludering. Jag som förvaltare är stolt över att få sköta om denna byggnad framöver, för att behålla dess gestaltning. Jag ser nu fram emot att inkludera denna nybyggda byggnad i min i fastighetsportfölj, som i övrigt ofta består i gamla anrika stenfastigheter kring sekelskiftet. Att arbeta med detta spektrum det innebär i fastighetsteknik är inspirerande.

LTG är även nominerat till Kasper Salin-priset, som delas ut av Sveriges Arkitekter. Vem som vinner den utmärkelsen av de nominerade, avslöjas på Arkitekturgalan den 25 mars.

Publicerad 15 mars 2021 (Uppdaterad 15 mars 2021)