Abdurrahman Toryalay framför sitt arbetsområde, Masthuggskajen där en helt ny stadsdel ska växa fram under det kommande decenniet.

I vardagslag kallas han Abdul som är en förkortning av förnamnet.  Hans titel är projektledare, och det innebär att han står i ledning för ett av de stora projekten som Älvstranden utveckling AB har på Södra Älvstranden.

I denna nya stadsdel ska det skapas cirka 1 300 bostäder, närmare 6 000 arbetsplatser, två p-garage, två förskolor och två parker.

Det här är samtidigt ett pilotprojekt där de olika projekten samordnas i ett program, allt för att få en smidig byggprocess och undvika störningar och konflikter.

– Det är ett mycket spännande och roligt uppdrag, att leverera en stadsdel som än bara finns som en vision. Och den ska vara ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar, säger Abdul.

Abdul står framför en vit fondvägg med svart skjorta.

Abduls väg till att bli projektledare hos Älvstranden utveckling AB har sin bakgrund i ett livsfarligt uppdrag i hemlandet Afghanistan.

Från Afghanistan till Älvstranden

Han är född och uppvuxen i provinsen Kandahar i södra Afghanistan. Efter gymnasiet gick han en fyraårig utbildning till väg- och vatteningenjör i Istanbul i Turkiet. Väl tillbaka i hemlandet fick han jobb direkt. En 233 kilometer lång väg skulle anläggas i nordvästra Afghanistan. Vägen var ett internationellt projekt som bland annat finansierades av den asiatiska utvecklingsbanken (ADB).

Men det var inte något riskfritt arbete.

– Det pågick hela tiden strider i närheten och därför var vi alltid omgivna av säkerhetsvakter. Vi bodde i ett läger, dit vi blev skjutsade efter varje arbetspass, eller då situationen bedömdes vara för farligt, berättar Abdul som kände att han vill komma bort från den livsfarliga arbetsplatsen.

Samtidigt ville han studera vidare till en masterutbildning. Det blev en tvåårig masterutbildning i projektledning på Chalmers med ett stipendium.

Han kom därefter med i traineeprogrammet ”Framtidens samhällsbyggare” med anställning i Älvstranden Utveckling AB. Där har han jobbar idag som projektledare för projekt Masthuggskajen.

– Jag har sedan länge känt att jag vill jobba med frågor kring ledning och organisation, och det känns som jag kommit rätt, säger Abdul och beskriver hur hans roll som samordnare innehåller såväl psykologi som fingertoppskänsla.

I projekten har jag kollegor som är experter inom vitt skilda områden som trafik, ekonomi och fastigheter. Jag måste ha förståelse för hur de tänker och ge dem utrymme för sitt arbete.

– I projekten har jag kollegor som är experter inom vitt skilda områden som trafik, ekonomi och fastigheter. Jag måste ha förståelse för hur de tänker och ge dem utrymme för sitt arbete. Samtidigt ska allt samordnas, inte ske parallellt, och levereras i tid, säger Abdul och fortsätter:

– Det är skönt när man har det övergripande ansvaret, men på samma gång måste man vara pragmatisk och se till helheten. Om det i ett projekt krävs beslut som står i konflikt med det politiska uppdraget gäller det att hitta en tillfredsställande kompromiss, säger Abdul diplomatiskt.

Genomförandetiden för Masthuggskajen är cirka 10 år, och Abdul tror att den nya stadsden kan stå klar år 2027.

Vilken är den bästa platsen för dig i Göteborg? 

– Jag tycker att Hisingsparken är otroligt vacker plats, där är jag ofta. Ett stort och fint grönområde som ligger nära staden, och där det finns många möjligheter för löpning, promenad och annat.

Har du något specialintresse som du gärna ägnar dig åt? 

– Jag är intresserad av att läsa, framförallt historia. Den boken som jag läser idag heter ” Sveriges moderna historia : Fem politiska projekt 1809-2019.” av Svante Nordin.

Text: Nils Svensson

Bild: Magnus Brink

Publicerad 26 februari 2020 (Uppdaterad 17 juli 2020)