Nygammal Opalkyrka rymmer både skugg- och solsida

När det är vanligt att kyrkor rivs eller säljs ut, satsar medlemmarna i allianskyrkan vid Opaltorget pengar ur egna fickor för att förverkliga drömmen – bygget av en ny Opalkyrka.

Pastor Erik Wickstrand, 37, är mäkta stolt när han med långa kliv vandrar omkring och förevisar det som än så länge är ett betongfundament med spretiga armeringsjärn. För cirka 46 miljoner ska här uppföras en splitter ny kyrka på sammanlagt omkring 1300 kvadratmetrar. 27 miljoner kronor utgör ersättning för den gamla kyrkan som rivits för att ge plats åt nya Opaltorget, och 19 miljoner kronor ställer församlingens medlemmar upp med.

– Det är mycket hjärta hos våra medlemmar, säger Erik Wickstrand med rörelse.

Hans känslosamhet hänger samman med att byggnationen sker i hans barndomskvarter. Här, i Grevegården, har han vuxit upp med mamma och storebror, och här har han varit med i kyrkans scoutgrupp, liksom att han varit en strulande yngling.

Efter en krokig bana bland annat som fiskhandlare, busschaufför och bilmontör på Saab bestämde han sig för att läsa en fyrårig utbildning till pastor. När studierna var klara hörde Opalkyrkan av sig.

– Det känns härligt att komma tillbaka hit och få ge tillbaka lite för allt som jag fått, säger Erik Wickstrand.

– Det känns härligt att komma tillbaka hit och få ge tillbaka lite för allt som jag fått, säger Erik Wickstrand.


Nu har han jobbat i församlingen i tre år och ser fram emot när nya kyrkan invigs sensommaren 2019. Den gamla kyrkan, bara 40 år gammal, revs 2016 och sedan dess har församlingen disponerat lokaler i bottenvåningen av ett flerfamiljshus intill Opaltorget.

Den nya kyrkan kommer att bli en kilformad byggnad i tre plan omgiven på två sidor av bostadshus med lokaler i bottenplan.

– Bostäderna kommer att ha fönster och balkonger ut mot torget. Tillsammans med kyrkan kommer torget att bli görfräckt, säger Erik Wickstrand.

I kyrkans entrévåning kommer det att finnas en serveringslokal som kan inrymma 220 personer. En våning upp ska innehålla kyrksal, lekhall där det kan spelas innebandy. Det kommer att finna en ”ungdomsgård” spridd på flera plan, och i källaren finns det visioner om att ha aktiviteter med inriktning på integration, diakoni och sociala verksamheter.

Kyrkan ska vara öppen för alla, från barn till äldre, från scouter till innebandyspelare, och från skuggsida såväl som solsida.

– Opalkyrkan fyller en viktig samhällsfunktion. När många kyrkor är trötta, så är vi aktiva och engagerade, säger Erik Wickstrand och berättar att medlemstalet på drygt tio år har ökat från 120 till 200 medlemmar. Det finns närmare 50 ideella ledare som har verksamhet för barn och tonåringar.

På onsdagar är det elvakaffe för den som har tid o lust. Samma dag ses även scouterna och konfirmanderna.  Ute på torget bjuds det på fika och samvaro på torsdag eftermiddag och lördag kväll.

– Vår verksamhet gör skillnad. Med närvaro och omsorg har vi kontakt med de ensamma och utestänger inte någon, säger Erik Wickstrand. Han sticker inte under stol med att det finns betydande problem i Opalkyrkans omgivningar:

– Vi har en tredelad målsättning, akut att få stopp på brinnande bilar, därefter att hjälpa folk på fötter och på längre sikt de existentiella frågorna, säger Erik Wickstrand.

Publicerad 19 oktober 2018 (Uppdaterad 12 december 2018)