Två av fyra etapper i utvecklingen av Selma Lagerlöfs parkstråk är redan klara. ”Vi har fått många positiva reaktioner från backaborna. Jag gillar kontakten med medborgarna”, säger projektledare Petra Wernersson.

Två av fyra etapper i utvecklingen av Selma Lagerlöfs parkstråk är redan klara. ”Vi har fått många positiva reaktioner från backaborna. Jag gillar kontakten med medborgarna”, säger projektledare Petra Wernersson.

Petras jobb: Att ta modiga beslut

Efter elva år inom privata sektorn tog hon klivet över till den kommunala sidan. ”Nu har jag en mycket bredare roll. Som beställare får man bestämma mycket och ta modiga beslut”, säger landskapsarkitekten Petra Wernersson som jobbar med Selma Lagerlöfs parkstråk.

Hon är sedan snart tre år anställd hos park- och naturförvaltningen och är biträdande projektledare för Selma Lagerlöfs parkstråk som skapas som ett grönskande nav vid Selma Lagerlöfs torg, Hisings Backa. Stråket är svaret på Backabornas efterfrågan på trygghet, mötesplatser och aktiviteter, och byggs i fyra delar.

De två första delarna är klara, entrén med plats för lek och aktiviteter för de lite äldre barnen och Plazan - en lugn plats för vila och möten med en scen och ett vattenspel. Under hösten byggs en lekplats för de lite yngre och till sist byggs en grönskande parkdel vid Kyrkåsbergets fot för spel, lek picknick och med ett litet utegym.

Stråket är ett resultat av en allmän arkitekttävling som vanns av ÅWL arkitekter från Stockholm.

– Att arrangera en sådan här tävling hör inte till vanligheterna. Men här har park och naturförvaltningen valt att lägga ribban högt och satsa, säger Petra Wernersson och understryker att detta ligger i linje med övrig upprustning av torget.

Under hösten byggs en lekplats för de lite yngre och till sist byggs en grönskande parkdel vid Kyrkåsbergets fot för spel, lek picknick och med ett litet utegym.

Rörande. För Petra Wernersson är det stort när hon ser barnen leker i ”sin” lekpark, som hon har varit med och skapat.

”En underbar känsla

Som en rest från den gamla stadsdelen centrum ligger fortfarande köpcentret i orange korrugerad plåt. Det ska rivas i oktober men inrymde tidigare både livsmedelsbutik och kulturhus. Intill finns nu både en helt ny livsmedelsbutik och ett nytt stadsdelshus som bland annat innehåller bibliotek, kulturskola och mötesplatser.

Petra Wernersson berättar att när den gamla uttjänta byggnaden rivits så kommer den nyskapade gatan från Litteraturgatan att gå rakt fram till parkstråket.

– Jag har jobbat med stråket sedan 2016, och det känns ibland som det är mitt tredje barn. När jag är här tar jag tillfället i akt att prata med de som bor i Selma stad för att höra vad de tycker om stråket och hur de använder det. Det händer att jag plockar lite skräp och säger till ungdomarna att vara rädda om det vi skapat, säger Petra Wernersson och tillägger:

– Det är en underbar känsla när exempelvis barnen leker i parken, att de direkt tar till sig den och helt självklart betraktar den som sin. Då blir man rörd.

Det är en underbar känsla när exempelvis barnen leker i parken, att de direkt tar till sig den och helt självklart betraktar den som sin. Då blir man rörd.

Tog chansen att jobba inom kommunen

Petra Wernersson är född i utkanterna av Falun. Hon hade, efter naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, inte någon aning om vad hon skulle ”bli”.  Hon var intresserad av naturen och hade tidigt odlat konstnärliga intressen. Bland alla kataloger som damp ner i postlådan fastnade hon för den från Statens lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala och dess landskapsarkitektprogram.

– Jag minns att det fanns fina bilder på drejad keramik. Det var en chansning, men jag tyckte det borde funka, skrattar Petra Wernersson.

Efter fem år hade hon bott i åtskilliga andrahandslägenheter, vuxit som person och skaffat sig en yrkesexamen som landskapsarkitekt. Hennes examensarbete gällde utformningen av cykelparkering i stationsmiljö, en specialité som  ledde till flera uppdrag inom statlig, kommunal och privat regi.

– Det var bra att få inblick i alla tre sektorerna som man kan jobba i som landskapsarkitekt. Därefter valde jag att jobba som konsult inom det privata. Många uppdrag, intensivt arbete, bättre lön och förmåner var avgörande, säger Petra Wernersson.

Det var bra att få inblick i alla tre sektorerna som man kan jobba i som landskapsarkitekt.

Efter några år som konsult, bland annat i Sundsvall, tog livet en ny vändning då hon fann kärleken på ett orienteringsläger i Skåne. Det var en lärare från Göteborg.

Hon fick jobb på Norconsult i Göteborg. Men efter sju år där, när dåvarande chefen rekryterades till park- och naturförvaltningen och sedan frågade om hon inte skulle ta chansen att jobba inom kommunen, så tog hon steget.

– Jag hade under lång tid känt att jag också ville testa att jobba på den kommunala sidan, och när min chef föreslog att det var dags, så följde jag rådet, säger Petra Wernersson med ett leende.

Grönare. Det nya gröna parkstråket växer fram och snart är den gamla centrumbyggnaden ett minne blott.

”Det gäller att ha en helhetssyn

Hon är idag, i sitt jobb som projektledare, mycket glad över de erfarenheter som konsultlivet gett henne.

– Som beställare bestämmer man mycket, och det är en betydligt bredare roll. Jag har längtat efter att få gå in på byggsidan och delta i det avslutande arbetet. Som konsult kan man ha bra koll på projekteringen, men noll koll på byggandet.

– Det gäller att ha en helhetssyn. Tidigare har jag inte funderat så mycket på förvaltning, skötsel och hur länge saker och ting håller. Det är mycket viktiga aspekter som jag nu har som en grund när jag granskar andra konsulters arbete.

Kontakten med medborgarna, de boende och verksamheter, är också något jag gillar med jobbet.

En annan del av jobbet som Petra Wernersson numera känner sig trygg med är att vara modig:

– Man måste kunna ta beslut, och ibland ska det ske snabbt. Visst har det hänt att jag tagit beslut som inte varit helt rätt, men då får man korrigera i efterhand, säger Petra Wernersson.

År 2023 ska de fyra parkdelarna vara färdiga och bilda det kompletta stråket.

– Vi har redan fått många positiva reaktioner från backaborna. Kontakten med medborgarna, de boende och verksamheter, är också något jag gillar med jobbet. Som konsult är man mera skyddad och anonym, säger Petra Wernersson.

Bästa platsen i Göteborg: När man sprungit upp högst upp på Överåsparken och får en fantastisk utsikt över stan.
Nörderi: Skulle möjligen vara orienteringen, som är en del av mig.

Bygg Göteborg med oss

Nu behöver vi rusta upp med en av de viktigaste byggstenarna – arbetskraften. Hos oss får du stort ansvar med inblick i och närhet till stadens utveckling. Här finns jobben som gör skillnad. Våga anta utmaningen, tillsammans bygger vi staden!

Jobba med stadsutveckling
Publicerad 16 oktober 2019 (Uppdaterad 18 oktober 2019)