Här är det vinnande arkitektförslaget

Nu är arkitekttävlingen för utformningen av Slottsskogsvallens entrépark avgjord. Det vinnande förslaget heter SPEG-LING och är framtaget av Nyréns Arkitektkontor.

– Vinnarna har på ett bra sätt lyft fram platsens unika kvaliteter, de bygger vidare på och utvecklar den historiska kontexten samtidigt som de ger förutsättningar för området att bli en modern aktivitetspark, säger Anders Ramsby, tävlingsjuryns ordförande och förvaltningsdirektör vid idrotts- och föreningsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Fyra tävlingsbidrag

Arkitekttävlingen har arrangerats av Göteborgs Stad i samarbete med Sveriges Arkitekter. I december lämnade fyra prekvalificerade team in sina förslag. Allmänheten har kunnat ta del av förslagen både på nätet och på utställningar vid Göteborgs Stadsmuseum och Slottsskogsvallens idrottscentrum.

– Det har varit en tuff utmaning för oss i juryn att utse en vinnare bland de nyskapande förslagen. Vi har granskat och utvärderat bidragen och tagit del av alla synpunkter som kommit från både medborgare och från olika referensgrupper, berättar Anders Ramsby.

Den nya entréparken ska stå klar 2021

Det vinnande arkitektteamet får nu i uppdrag att göra ett färdigt förslag och ta fram bygghandlingar. Byggstart beräknas till 2019 och målet är att parken ska vara helt klar till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

– Vinnarna har visat stor förståelse för områdets utmaningar och det ska bli spännande att utveckla området tillsammans med det här teamet som har stor kompetens inom både arkitektur och social hållbarhet, säger Axel Peterson, utvecklingsledare på idrotts- och föreningsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Publicerad 9 mars 2018 (Uppdaterad 26 mars 2019)