Göteborgs stadslinbana

Det planeras för en stadslinbana i Göteborg – ett helt nytt sätt att ta sig över älven och vidare på Hisingen. Lagom till 400-årsjubileet 2021 skulle en linbana kunna vara på plats. Blir linbanan verklighet kan du se fram emot en både snabb och smidig resa, det kommer att ta cirka 12 minuter att ta sig från Järntorget till Wieselgrensplatsen. Och det bästa av allt, du får njuta av en fantastisk utsikt över vår vackra stad.
Status: Det pågår ett arbete med en fördjupad genomförandestudie som beräknas vara klar under senare delen av 2019.

Snabbt över älven i en växande stad

Söker du rapporter och utredningar?

I e-tjänsten Plan- och byggprojekt hittar du alla rapporter, studier, utredningar och andra formella handlingar från arbetet med Göteborgs stadslinbana.

E-tjänsten Plan- och byggprojekt
115

Linbanans bärstolpar blir mellan 50 och 115 meter höga. Som jämförelse är det höga huset Läppstiftet vid Lilla Bommen 85 meter högt.

1933

Linbana är den första riktiga nyheten i svensk kollektivtrafik på drygt 80 år. Senaste jämförbara nyhet var tunnelbanan i Stockholm som invigdes 1933.

2000

2 000 personer kan förflyttas med linbanan per timma och riktning – det är ungefär lika många som en hel spårvagnslinje förflyttar från den ena ändan till den andra.

Tillsammans gör vi Göteborg ännu bättre

”Många av önskemålen inför Göteborg 400-årsjubileum handlar om att komma nära vattnet, att mötas, öka förståelsen mellan varandra och att minska klyftor.”

Therese Brusberg, projektchef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co.

Intervju med 400-årsjubileets projektchef

Kan man ta med barnvagn eller cykel?

Frågor och svar

Jubileumssatsningar

Här listar vi några av alla de jubileumssatsningar som bidrar till att utveckla Göteborg. Alla jubileumssatsningar hittar du på www.goteborg2021.com/jubileumssatsningar.

Vilket betyg ger du den här webbplatsen?

Hjälp oss att göra den här webbplatsen ännu bättre. Svara på vår minienkät. Det tar bara några sekunder. Tack för dina synpunkter!

Till enkäten
Uppdaterad 24 oktober 2018