BoStad2021-projektet Frekvensen vid Radiotorget.

Varje år får en byggaktör ta emot priset för årets bästa byggnad av kommunfullmäktiges ordförande.  2021 är BoStad2021-projektet Frekvensen ett av de utvalda projekten. Frekvensen ligger vid Radiotorget och utmärker sig genom att förena 1950-talets arkitektur med sadeltak, som får det att passa in i området, med en av senare års trender – att allt går i samma färg. Teglet, fogarna, fönstren och stuprännorna går i rött.

Men även teglet i sig bidrar till husets karaktär. Förutom den vanliga fasaden finns en mer expressionistisk del där tegel varierar med olika djup. Inspirationen kommer från hur det ser ut när en tårtbit lyfts bort från en tårta.
– Arkitekten har verkligen tänkt tårtbit med utskjutande stenar som skapar en struktur i fasaden, berättar JM:s projektledare Kajsa Hedlund och visar hur slutresultatet väl överensstämmer med visionsbilden. Arkitekten Kajsa Crona har även lett arbetet med arkitekturen för BoStad2021-projektet på Valskvarnsgatan på Eriksberg.

Prisjuryn ska nu bestämma sig för vilken byggnad som utses till årets bästa byggnad och får ta emot pris i december.

Om priset

Priset delades ut första gången 1965 och är skapat genom Per och Alma Olssons fond. Den vinnande byggnaden eller anläggningen är den som på bästa sätt uppfyller fondens krav på utformning och användning. Helt enkelt den bästa byggnaden i Göteborg. Priset består av en plakett och 5 000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.

Publicerad 18 november 2021 (Uppdaterad 18 november 2021)