Visionsbild av det nya Opaltorget som växer fram. Arkitekt: Mondaay Arkitektur & Design AB. Fastighetsägare: SBB.

En symbolisk förinvigning

Det är en symbolisk förinvigning för att uppmärksamma att Opaltorget nu börjat öppna upp med olika former av service och tjänster för närområdet att ta del av. Det är en invigning som påbörjas nu – och avslutas när den nya Opalparken är klar.

Även själva ceremonin är symbolisk och startar med krossande av mosaik i olika färger. Mosaikbitarna kommer att användas för att smycka muren till entrén till den nya Opalparken. Konstverket växer fram med hjälp av närboende som i workshopar får forma mosaikmotiven. När den nya Opalparken är färdig om ett par år har vi en finalinvigning av det nya Opaltorget och närområdet. Vid finalinvigningen kommer det färdiga murverket att avtäckas.

Detta händer under förinvigningen:

Tid: 14:00-18:00
Plats:
Opaltorgets centrum

Utställningsområde: butiker och verksamheter från Opaltorget finns på plats och berättar om de tjänster och den service du kan hitta på Opaltorget. Göteborgs Stad medverkar och berättar mer om den kommande stadsutvecklingen kring Opaltorget.

Mosaikworkshop: Du kan vara med och bidra i skapandet av ett kommande konstverk i mosaik till den nya Opalparken. Workshop pågår mellan klockan 14:00-18:00 i utställningsytan på torget.

Symbolisk förinvigningsceremoni: med representanter från lokala verksamheter, fastighetsägare och representanter från Göteborgs Stad.

Medverkande officiella invigningsceremonin: David Green (ordförande Opalkyrkan), Judita Zuta (Ägare JM Beauty Center), Lars Falk (VD, OFAB) och Martin Öbo, fastighetsdirektör, Göteborgs Stad.

Program för förinvigningen av Opaltorget
På grund av rådande pandemi väljer vi att inte kommunicera själva tidpunkten för invigningsceremonin externt, detta för att inte samla en större mängd människor på platsen vid en viss tidpunkt. Ceremonin kommer dokumenteras och film samt bild från evenemanget kommer tillgängliggöras bland annat på www.stadsutveckling.goteborg.se/opaltorget   

Butiker och verksamheter vid Opaltorget:

Opalkyrkan, Hemköp, Apoteksgruppen, JM Beautycenter, Godisriket, BD Ekokött/Kaprifolkött, Familjecentralen och Räddningsmissionen genom Communityskolan Tynnered.

Övriga medverkande förinvigning Opaltorget:

OFAB, K-Fastigheter och Göteborgs Stad: fastighetskontoret, park och naturförvaltningen, trafikkontoret, socialförvaltning Sydväst och Destination Tynnered som är ett samarbete mellan Familjebostäder, Stena Fastigheter och Volvo Cars.

Information om Opaltorget

Här växer ett nytt stadsdelstorg fram med bland annat butiker, kontor, ny Opalkyrka, vårdcentral, apotek och en familjecentral. I närområdet blir det 1 100 nya bostäder, förskola och skola och en ny Opalpark.

Utvecklingen av området har pågått sedan början av 2000-talet. Visionen för framtidens Opaltorg togs 2011 och 2016 började utvecklingen att ske på plats i området. 2019 flyttade de första hyresgästerna in i Familjebostäders nya hyresrätter nära Opaltorget, och i slutet av samma år öppnade nya Opalkyrkan. Hösten 2020 började verksamheter att flytta in i de nya lokalerna i centrumdelen av torget. Den nya Opalparken börjar byggas hösten 2022 och blir färdig året efter. 2025 planeras de sista bostäderna samt förskola vara klara vid det nya Opaltorget.

Publicerad 7 september 2021 (Uppdaterad 7 september 2021)