Tillfälligt sommarhäng

Välkommen till hållplats Grönsakstorget i sommar! Här kan du slå sig ned en stund, leka eller kanske ta en kaffe i det gröna. ”Arbetet med Vasabron påverkar omgivningen och därför kraftsamlar nu Göteborgs Stad för att skapa den här platsen”, säger Hanna Kuschel projektledare på trafikkontoret.

Den tillfälliga mötesplatsen på hållplats Grönsakstorget är inspirerad av 1700-talets Göteborg. Då stod staden vidöppen för världen och Ostindiska kompaniets fartyg seglade på de stora haven. Sommaren 2018 bjuder växter från världens alla hörn, sittplatser och en scen för spontana uppträdanden och lek in till grönt, skönt häng mitt inne stan.

En attraktiv stad under byggtid

Satsningen ligger i linje med Göteborgs Stads ambition att aktivera platser även när det pågår byggen alldeles intill. Exempel på andra tillfälliga platser som redan byggts är playan på Skeppsbron (för tredje sommaren i rad) och ett byggplank smyckat med konst vid Selma Lagerlöfs torg i Backa. Och fler liknande platser kommer det att bli framöver.

– Det är viktigt för oss att staden är attraktiv även under byggtid och vår ambition är att satsa mer på den här typen av insatser. Tanken är också att delar av det vi skapar nu ska kunna återanvändas på andra ställen senare, säger Hanna Kuschel.

Byggs av eldsjälar

Mötesplatsen är designad av arkitektbyrån 02 Landskap i samråd med restaurangerna och gelaterian precis intill. Byggs gör den av två av Göteborgs Stads arbetslag med personer som av olika skäl står långt från arbetsmarknaden.

– Att arbeta med den här typen av projekt väcker stolthet och tillför ett mänskligt värde som betyder en hel del för dessa personer, säger Johan Svensson arbetsledare på park- och naturförvaltningen.

Satsningen är ett samarbete mellan Göteborgs Stads förvaltningar genom ”Trygg och vacker stad”. Det är också en del av Göteborgs jubileumsfirande och uppförs på årets tema Go Global.

Publicerad 27 juni 2018 (Uppdaterad 12 december 2018)